Neizvjesna sudbina: Djeca bh. IDIL-ovca Yasina Rizvića zarobljena u kampu u Siriji

OSTALI SIROČAD

Neizvjesna sudbina: Djeca bh. IDIL-ovca Yasina Rizvića zarobljena u kampu u Siriji

Objavljeno na dan 24.05.2019 - 09:39 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Troje siročadi IDIL-a porijeklom iz Melbournea zarobljeno je u sirijskom kampu za izbjeglice, što je izazvalo delikatnu diplomatsku raspravu o njihovoj budućnosti. Riječ je o djeci Bosanca s australskim državljanstvom Yasina Rizvića koji je ubijen 2016. godine.

Dvije djevojčice i dječak dobi od šest do 12 godina su djeca Rizvića i njegove supruge Fauzie Khamale Bache koja je iz Singapura. Međunarodna zajednica vrši pritisak da se ova djeca puste iz kampova i vrate u matične zemlje.

Rizvić je bio glavni predstavnik centra Al-Furqan u Melbourneu koji je povezivan s radikalnim ekstremizmom. Do smrti se borio za IDIL. Supruga i četvero djece su preživjeli, ali ona i najstariji sin su kasnije poginuli u odvojenim napadima. Sada je troje najmlađe djece ostalo samo, s obzirom na to da je sva rodbina u Bosni i Hercegovini i Singapuru.

Rizvićev brat tražio je od vlasti da ih vrate u BiH kako bi brinuo njima, ali nije poznato da li je porodica Bacha obaviještena o kćerkinoj pogibiji i sudbini unuka, piše australski ABC.

Oni su zajedno sa 40 australskih žena i djece, koji su preživjeli krvavu bitku za Baghouz, posljednju IDIL-ovu teritoriju, koja je bila u martu ove godine. Humanitarne organizacije vrše pritisak na vladu Australije, a i same žene su pisale vlastima govoreći da se žele vratiti. Ali slučaj djece Rizvić je vrlo komplikovan. 

Premijer Australije Scott Morrison rekao je da će svakome ko dođe do ambasade Australije pomoći, ali da neće rizikovati živote osoblja i zvaničnika u spasilačkim misijama.

ABC navodi kako je BiH jedna od nekoliko zemalja koje su uložile trud da vrate svoje građane iz Sirije. Svi se nadaju da će ovaj slučaj biti što prije riješen. O djeci trenutno vodi brigu jedna Bosanka koja se također nalazi u kampu i redovno kontaktira s njihovim ujakom. Sve troje imaju pravo na australsko, ali i na bh. državljanstvo. 

ABC je dobio potvrdu od nadležnih da su australske vlasti u kontaktu s bh. ekspertima za sigurnost, ali još nije jasno da li je to dio postupka provjera kojima bi se omogućilo usvajanje djece.

"Sva djeca koja su živjela pod IDIL-ovom kontrolom su doživjela užasne događaje, nasilje, izgladnjivana su i bombardovana. Oni su žrtve užasnih odluka njihovih roditelja i zaslužuju biti vraćeni kući. Australija mora iskoristi sve kako bi vratila australsku djecu kući prije nego bude prekasno", rekao je direktor Save The Childrena Mat Tinkler.

Rizvić je bio blizak saradnik osnivača centra Al-Furqan Haruna Mehićevića. Ovaj centar se često dovodio u vezu s IDIL-ovim borcima i domaćim nasilnim ekstremistima koji su ubijali policajce i pripremali terorističke napade. Mehićević je uvijek negirao povezanost Al-Furqana i terorizma.

Mehićević je, kao i Rizvić, doselio mlad u Australiju tokom 1990-ih godina bježeći od rata. Živjeli su u Brisbaneu do sredine 2000. godine kada su doselili u Melbourne. Rizvić je izbjegao javnu osudu kada je napustio Australiju i pridružio se IDIL-u. Bio je u ranim 40-im godinama kada je poginuo.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!