Marketing USKinfo.ba
Neka iftar bude ''begovski'': Donosimo recept za kraljicu svih čorbi

RECEPT

Neka iftar bude ''begovski'': Donosimo recept za kraljicu svih čorbi

Objavljeno na dan 12.05.2020 - 11:04 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


U današnjem prijedlogu za iftar, predlažemo vam begovu čorbu, "kraljicu svih čorbi" u bosanskoj kuhinji.

Vrhunska čorba koja u potpunosti opravdava prefiks pravi se na sljedeći način:

Potrebno:

    300 g kokošijeg mesa
    200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
    50 g maslaca
    50 g brašna
    20 g suhe bamije
    1 žumance
    50 gr kajmaka ili milerama
    1/2 limuna
    1 lovorov list
    malo soli i bibera

Priprema:

Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.

Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.

Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice.

Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer.

U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min.

Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.

Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi.




PODIJELI OVU VIJEST



KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!