Nenošenje maski nije uvijek kažnjivo: Sud odbacio veliki broj policijskih kazni

441 ZAHTJEV

Nenošenje maski nije uvijek kažnjivo: Sud odbacio veliki broj policijskih kazni

Objavljeno na dan 17.06.2020 - 14:46 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Općinski sud u Sarajevu je u periodu od 16. marta do 15. juna 2020. godine zaprimio 441 zahtjev za sudsko odlučivanje po prekršajnim nalozima izdatim od strane ovlaštenih organa (policija i inspekcija), a koji su se odnosili na nepoštivanje epidemiološko-zaštitnih mjera (rukavice, maske, pamučne trake, šal i slično) ili mjera socijalnog distanciranja.

Iako je veliki broj građana platio kaznu od 500 KM za nepoštivanje epidemiološko-zaštitnih mjera, neki građani su odbili platiti tu kaznu i ići na sudsko odlučivanje.

Portparolka Općinskog suda u Sarajevu Amra Hodžić rekla je za Klix.ba da je u određenom broju predmeta sud obustavio postupak ili odbacio zahtjeve za sudsko odlučivanje podnesene od strane okrivljenih osoba zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a izdate prekršajne naloge stavio van snage.

"Navedeno je stavljeno van snage iz razloga jer je u određenim prekršajnim nalozima, u činjeničnom opisu prekršaja, sud utvrdio da nisu sadržana obilježja prekršaja propisana u članu 8. stav 5. tačka d) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koja su stavljana okrivljenima na teret", rekli su iz suda.

Foto:Ilustracija
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!