''Neusvajanjem odluke o privremenom finansiranju nanijelo bi ogromnu štetu RS''

BiH

''Neusvajanjem odluke o privremenom finansiranju nanijelo bi ogromnu štetu RS''

Objavljeno na dan 29.09.2021 - 10:39 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com / Foto:N1


Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, izjavio je Srni da bi neusvajanje odluke o privremenom finansiranju zajedničkih institucija dovelo do situacije da budžet zajedničkih institucija bude u velikom suficitu, a budžet Republike Srpske opterećen sa dodatnih 70 miliona KM koji je već uplaćen u zajedničke institucije.

Upitan da prokomentariše tvrdnje opozicije da su Vijeće ministara i ministri iz RS usvajanjem odluke o privremenom finansiranju prekršili zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, Tegeltija je rekao da ministri iz Republike Srpske i on lično nikada neće prekršiti zaključke Narodne skupštine i da će se uvijek ponašati u skladu s njima.

On je podsjetio i da su za odluku glasali svi ministri iz Republike Srpske, uključujući i ministra Miloša Lučića iz DNS koji je opozicija.

“Vijeće ministara još od 23. jula ne zakazuje sjednice niti donosi odluke, a zaključcima parlamenta Republike Srpske, između ostalog, definisano je da se mogu donositi samo one odluke koje su u interesu ovog entiteta. Jedna od tih odluka koja je apsolutno u interesu Republike Srpske jeste odluka o privremenom finansiranju koju smo jučer usvojili”, istakao je Tegeltija.

Naglasio je da su o tome bili upoznati svi lideri političkih stranaka i vlasti i opozicije u Republici Srpskoj i niko od njih nije imao ništa protiv njenog donošenja.“Nedonošenje ove odluke bilo bi jako štetno po Republiku Srpsku. Građani moraju znati da će Republika Srpska u četvrtom kvartalu od svojih indirektnih poreza za finansiranje zajedničkih institucija izdvojiti oko 200 miliona KM. Od tog iznosa predviđeno je da se sa 70 miliona KM finansiraju plate i naknade zaposlenih koji dolaze iz Republike Srpske”, pojasnio je Tegeltija.

On je ukazao da sve dok postoji ovakav sistem indirektnih poreza finansiranja zajedničkih institucija RS nema potrebe niti razloga da trpi štetu, odnosno da izdvaja dodatna sredstava iz svog budžeta kada je već on uskraćen za iznos indirektnih poreza koji se uplaćuje u zajedničke institucije.

“Povezivanje ove odluke sa pismom koje smo dobili od Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH, nema nikakve veze niti bilo šta zajedničko s ovim. Na to pismo nismo ni reagovali niti smo željeli da reagujemo, jer je ono upućeno meni i zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara. Schmidt je u tom pismu nas samo pozvao da donesemo tu odluku. Naša odluka nema veze sa tim i da smo to željeli uraditi saopćili bi javnosti odmah”, rekao je Tegeltija.

Ponovio je da je ovo odluka koja je usaglašena u Republici Srpskoj i da se o njoj već duže vrijeme razgovaralo.

“Čekali smo kraj mjeseca da je potvrdimo jer smo svjesni koliku bi štetu nanijeli Republici Srpskoj njenim neusvajanjem”, poručio je Tegeltija.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!