Nezavisni blok traži revidiranje odredbe o izolaciji za bh. dijasporu

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Nezavisni blok traži revidiranje odredbe o izolaciji za bh. dijasporu

Objavljeno na dan 11.05.2020 - 13:18 | Izvor: USKinfo.ba |


Na adresu USKinfo.ba stiglo je saopćenje za javnost Nezavisnog bloka, koje prenosimo u cjelosti.

Nezavisni blok je uputio inicijativu Kriznom štabu i nadležnim organima u BiH da hitno preispitaju i revidiraju odredbu o obaveznoj izolaciji/ samoizolaciji u trajanju od 14 dana za građane BiH koji rade u inostranstvu i žele doći kući.

Dosad je, od početka krize izazvane koronavirusom, zbog ovakve odredbe najveći dio bh. dijaspore bio onemogućen da dođe kući, posjeti porodicu i izvrši svoje obaveze.

“Imajući na umu da kriza sa pandemijom koronavirusa jenjava i da se život vraća u normalne tokove, kao i činjenicu da je BiH među rijetkim zemljama u Evropi koja nije uvela alternativu i mogućnost testiranja, umjesto obavezne izolacije/ samoizolacije smatramo da je krajnje vrijeme da nadležni organi revidiraju postojeću odredbu i omoguće bh. dijaspori prvenstveno, da ukoliko žele doći kući, a ne mogu ili ne žele provesti 14 dana u izolaciji, da u tom slučaju mogu priložiti negativan test na koronavirus, koji ne bi bio stariji od 3-4 dana, kao što je slučaj u zemljama Evropske unije i nakon toga im se osigura sloboda kretanja, uz svakako poštivanje redovnih mjera zaštite i socijalne distance.

Nadalje, pozivamo nadležne da osiguraju i mogućnost izrade brzih testova na graničnim prelazima i tako također olakšaju našim građanima koji rade u inostranstvu dolazak u svoju zemlju. Naše vlasti i nadležni organi moraju puno brže reagovati i donositi održive odluke i propise koji su na nivou onih koje imamo u zemljama EU, jer tu boravi i radi najveći broj naše dijaspore.”- izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Revidiranjem odredbe o obaveznoj izolaciji/ samoizolaciji bi, osim što bi pomogli i olakšali velikom broju ljudi dolazak svojim kućama i posjete porodici, također bismo veoma pomogli i oporavak bh. privrede, koja vapi za novim izvorima sredstava i potrošnje.

Zato, pozivamo Krizni štab i nadležne organe u našoj zemlji da hitno reaguju i prihvate ovaj prijedlog, stoji u saopćenju.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!