Nezavisni blok traži da Slovenija ukine 14-dnevni karantin za osobe koje dolaze iz BiH

PODNIO INCIJATIVU

Nezavisni blok traži da Slovenija ukine 14-dnevni karantin za osobe koje dolaze iz BiH

Objavljeno na dan 28.07.2020 - 07:13 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nezavisni blok na današnjoj sjednici Parlamenta BiH podnio je inicijativu kojom Bosna i Hercegovina poziva nadležne institucije i vlasti u Republici Sloveniji da ukinu odredbu o obaveznoj samoizolaciji od 14 dana za osobe koje u Sloveniju dolaze iz Bosne i Hercegovine.

Ova je stranka posebno bila angažirana po ovom pitanju i ranije, kad je slična odredba bila aktivna u BiH i kad su bh. državljani koji žive i rade vani morali po dolasku u BiH provoditi vrijeme u karantinu ili samoizolaciji od 14 dana.

Inicijativu Nezavisnog bloka su podržale i brojne organizacije bh. dijaspore u Sloveniji.

“Zbog uvedene obavezne četrnaestodnevne karantene za sve koji dolaze sa područja BiH u Sloveniju susrećemo se sa ogromnim problemom jer nam je jednostavno onemogućen odlazak kući, obilazak i posjeta porodicama i našoj zemlji matici. 

Također se suočavamo i sa materijalnim problemima gdje nam je onemogućeno održavanje imovine koju posjedujemo u Bosni i Hercegovini, a posebnu štetu ima i BiH jer ne možemo pomoći direktnu potrošnju i privredu kako to inače dijaspora radi kad je u prilici biti kući. Zato jako podržavamo inicijativu i zahtjeve koje je Nezavisni blok putem Parlamenta BiH uputio prema vlastima i nadležnim institucijama vlasti u Republici Sloveniji i nadamo se ubrzo pozitivnom odgovoru vlasti ovdje u Ljubljani", zjavio je Elvis Alukić, predsjednik Društva bosansko-hercegovačkog i slovenačkog prijateljstva Ljiljan iz Ljubljane.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, kaže da je problem obavezne samoizolacije od 14 dana u Sloveniji ogroman problem za naš narod koji radi i živi u Sloveniji, ali i za njihove porodice u BiH i čitavu našu privredu i državu.

"Posebno je to osjetljivo u ovom periodu godišnjih odmora i praznika i očekujemo da će vlasti u Republici Sloveniji razumjeti značaj ove naše inicijative i podržati naše ljude, koji čestito rade i danas grade i Sloveniju i omogućiti im da mogu doći svojim kućama i porodicama u BiH, a da po povratku u Sloveniju ne moraju ići u samoizolaciju. Obratio sam se lično i kolegama parlamentarcima iz Slovenije s kojima sam uspješno saradjivao u PS Vijeća Evrope i očekujem i njihovu podršku ovom opravdanom zahtjevu sa naše strane", izjavio je Šepić.




PODIJELI OVU VIJEST



KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!