Nezavisni blok: Umjesto pokajanja i priznanja genocida, Vučićeva Srbija veliča vrhunac šunda

Saopćenje

Nezavisni blok: Umjesto pokajanja i priznanja genocida, Vučićeva Srbija veliča vrhunac šunda

Objavljeno na dan 10.07.2020 - 14:18 | Izvor: USKinfo.ba |


Na adresu USKinfo.ba stiglo je saopćenje Nezavisnog bloka koje prenosimo u cjelosti.

NB: Umjesto pokajanja i priznanja genocida, Vučićeva Srbija veliča vrhunac šunda

Preduslovi za pomirenje i dobrosusjedske odnose u regionu jesu poštovanje historijskih i pravnih činjenica i iskazivanje iskrene empatije prema osjećajima žrtava.
Nažalost, svjedoci smo kako politički i medijski sistem Aleksandra Vučića koristi svaki 11. juli da pokaže kako je Srbija još uvijek nesposobna za iskreno poštovanje prema Bosni i Hercegovini i odmak od politike koja je kreirala genocid u Srebrenici.

Inscenirani napad na nekadašnjeg lidera radikala u Potočarima 2015. godine bio je vrhunac takve politike ali i pet godina poslije toga, strukture pod Vučićevom kontrolom koriste sve prilike da na perfidne načine iskažu nepoštovanje prema osjećajima svojih komšija u Bosni i Hercegovini. Zbog toga nije slučajno da na dan u kojem Bošnjaci obilježavaju najtužniji dan u svojoj historiji, Vučićeva medijska mašinerija čiji je govor mržnje kreirao atmosferu za počinjenje genocida pravi vrhunac parade kiča i neukusa za cijeli region.

„Nije slučajno i krajnje je bezobrazno da televizija Pink, koja je simbol okupacije Bosne i Hercegovine šundom i nekulturom, baš na 11. juli tempira finale svog najnemoralnijeg i najneukusnijeg reality programa, „Zadruge“. Srbija nije zakonski riješila poštovanje genocida u Srebrenici, ali samo naivni mogu vjerovati da medijski servis Aleksandra Vučića nije bio svjestan na koji datum organizuje slavljenje srbijanske trash-kulture, direktno povezane sa širenjem mržnje u regionu. Srbijansko društvo i politika moraju pokazati više senzibiliteta prema vremenu i prostoru u kojem se nalazi ukoliko iskreno želi graditi dobrosusjedske odnose“, kaže predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Nezavisni blok ovim ukazuje na civilizacijske razlike između načina na koji Bosna i Hercegovina i Memorijalni centar Srebrenica obilježavaju dan genocida u Srebrenici i ponašanja Vučićeve Srbije. Pozivamo građane naše zemlje da sutra zastanu na zvuk sirene, ukažu poštovanje žrtvama i pomole se za njih, a vlasti u BiH i Visokog predstavnika Valentina Inzka podsjećamo na moralnu obavezu i obećanje da se donese zakon o zabrani negiranja genocida, navodi se u saopćenju.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!