Ni u Švicarskoj nije zaboravio rodni kraj, donacijama omogućuje bolje liječenje pacijentima u BiH

!

Ni u Švicarskoj nije zaboravio rodni kraj, donacijama omogućuje bolje liječenje pacijentima u BiH

Objavljeno na dan 18.05.2019 - 20:17 | Izvor: USKinfo.ba | vecernji.ba


Ma gdje se nalazili, Bosanci i Hercegovci ne zaboravljaju svoj rodni kraj. Jedan od njih, Glamočak porijeklom, dr. Edhem Kobilić osnovao je i fondaciju Bosanska bašta kako bi lakše prikupljao i slao pomoć u domovinu.

Bio uporan 

Dr. Kobilić davno je otišao iz rodnog Glamoča. Nakon Beograda, Novog Sada i Banje Luke gdje je do početka prošlog rata radio kao specijalist medicine rada, sticajem nesretnih okolnosti, kako je kazao, završio je u Švicarskoj. Tamo je dočekao i penziju.

- U Švicarskoj sam jedno vrijeme imao problema da se uopće profesionalno počnem baviti svojim zvanjem, ali sam bio uporan i uspio sam to u Luganu u Kardiohirurškom centru. Završio sam i specijalizaciju iz psihosomatske psihosocijalne medicine. Shvatio sam da pristup savremene medicine u kojoj se sve svodi na lijek nije rješenje ni pravi put ka izlječenju. U pristupu pacijentu morate mu objasniti šta je cilj liječenja. Na kraju to rezultira puno boljim rezultatima od sterilnog pristupa bolesniku jer vi morate doživjeti pacijenta kao nekoga ko u svom porodičnom okruženju pati ako je bolestan, ali pati i njegova porodica, govori nam dr, Kobilić te dodaje da ga je to motiviralo da nakon rata pomaže u BiH kako bi se podigla kultura zdravlja i nivoa življenja.

Sastavni dio toga su i donacije u opremi koje su mu kolege iz svih medicinskih centara u Švicarskoj davale, jer se, recimo, kardio-mobilno vozilo namijenjeno hitnom zbrinjavanju bolesnika i unesrećenih, koje je dovezao Domu zdravlja Glamoč, otpisuje već nakon sedam godina.

Slično vozilo ranije je dobila Kantonalna bolnica u Bihaću. Obnavljanje voznog parka u BiH rezultat je saradnje fondacija Croce Verde iz Lugana i Bosanska bašta, a u obje je dr. Kobilić.

- Glamoč je depopulizirano područje koje ima potrebu posebno za ljude u starijoj dobi za adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Osnovni cilj u mom pristupu liječenju je da medicina ne smije biti na dva kolosijeka, nego da to treba biti medicina koja daje jednaka prava svim građanima BiH, naročito marginaliziranim kao što su povratnici i starije stanovništvo ruralnih područja, govori dr. Kobilić.

Kako je vozilo došlo na pravu adresu, potvrđuje i v.d. direktorice DZ-a Glamoč dr. Mladenke Rončević.

- Ovo vozilo će nam mnogo značiti s obzirom na to da su ona koja trenutačno koristimo dotrajala, veoma često u kvaru, a imamo pacijente udaljene 20-30 km od Doma zdravlja. I što reći, jedino se zahvaliti dr. Edhemu što nije zaboravio svoj rodni kraj, kazala je.

Donatorima, a prije svega svom zemljaku, u općini su iznimno zahvalni, piše Večernji.

Sve brzo dogovoreno 

- U jednom običnom telefonskom razgovoru mi smo to dogovorili i evo, na kraju je sve realizirano. Meni ne preostaje ništa drugo nego zahvaliti doktoru, kazao je općinski načelnik Nebojša Radivojša.

Glamočki Dom zdravlja svrstao se među rijetke zdravstvene ustanove u BiH koje imaju kardio-vozilo, u kojemu je dodano i posebno nosilo za teške traume leđne kralježnice, odnosno njenog stupa.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!