Nijemci nerado izdaju stanove strancima

!

Nijemci nerado izdaju stanove strancima

Objavljeno na dan 29.01.2020 - 14:16 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Četrdeset posto Nijemaca ne bi izdalo stan strancu, a 30 posto njih ne bi htjelo stranca za susjeda, pokazuje ispitivanje koje je objavio Ured Vlade Njemačke za borbu protiv diskriminacije, prenosi agencija Hina.

"Često je dovoljno prezime koje zvuči strano, pa da se uopće ne dobije poziv za razgledavanje stana. I rasistički oglasi za stanove, nažalost, još su uobičajena praksa", rekao je Bernhard Franke, voditelj tog ureda, prenosi agencija.

On je zatražio zakonsku zabranu takvih oglasa, kao što je to već slučaj s oglasima za zapošljavanje, te je pogođenima preporučio podnošenje kaznene prijave.

Odšteta zbog oglasa 'samo Nijemcima'

Prema istom ispitivanju, više od polovice ispitanih ne bi izdalo sobu u vlastitom stanu useljenicima.

Prilikom potrage za stanom 35 posto osoba s useljeničkom pozadinom, što se ne odnosi samo na svježe useljene nego i na osobe koje već u drugom naraštaju žive u Njemačkoj, suočilo se s diskriminacijom.

Krajem prošle godine jedan je stanodavac osuđen na plaćanje odštete jednom potencijalnom stanaru, useljeniku iz Afrike, zato što je u oglasu stajalo da se stan izdaje "samo Nijemcima".

Nastavak trenda

Posljednje ispitivanje pokazuje nastavak sličnog trenda koji je prisutan u zemlji od ranije.

Godine 2017. tjednik Der Spiegel i javni servis BR proveli su istraživanje koje je pokazalo znatnu diskriminaciju stranaca na tržištu nekretnina.

Pritom su posebno pogođene osobe s arapskim i turskim prezimenima, i to osobito u velikim gradovima, poput Muenchena i Frankfurta, podsjeća Hina.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!