Nikad više gostiju u januaru i februaru

TURIZAM

Nikad više gostiju u januaru i februaru

Objavljeno na dan 25.02.2019 - 12:10 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Bosna i Hercegovina bilježi rekorde u turizmu. Bh. planine ove zimske sezone bile su mamac za brojne goste iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Turske, Saudijske Arabije... 

Cjelogodišnja destinacija  

Iz turističkih zajednica kažu da ne pamte veći broj posjeta. Navode da na skijalištima i dalje vrvi od posjetilaca, te su uvjereni da je pred BiH ljetna sezona u kojoj će tek biti zabilježeni veliki uspjesi u broju posjeta.

- Rast broja dolazaka turista u januaru i februaru, kao i u cijeloj prošloj godini, odličan je primjer promjene percepcije Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije na svjetskom tržištu, odnosno našeg sve boljeg pozicioniranja kao cjelogodišnje destinacije. Posebno raduje što na kraju zimske sezone imamo ovako dobru posjetu. Ranijih godina u ovo vrijeme nismo se baš mogli pohvaliti takvim pokazateljima – ističu iz turističkih zajednica, ali i agencija koje smo kontaktirali.

Ove godine Jahorina je premašila i očekivanja. Na toj olimpijskoj ljepotici za posljednjih 50 dana skijalo je više od 75.000 posjetilaca, a u istom periodu 2017. godine bilo ih je 25.000.

Skijaša ne manjka ni na Bjelašnici, zahvaljujući odličnim vremenskim uvjetima, dovoljnim količinama snijega.

Produžena sezona  

Direktor sarajevskog ZOI-ja 84 Nevres Alispahić za „Avaz“ kaže da je ovo jedna od najboljih sezona u poslijeratnom periodu te najavljuje mogućnost njenog produženja do kraja marta.

- Samo za vikend bilo je više od 7.000 vožnji žičarom. Poslije EYOF-a, dogovorili smo i neke nove aranžmane, poput onog s kineskim savezom, tako da će i oni trenirati na Bjelašnici. I to je potvrda dobre sezone – rekao je Alispahić.

Posjete Sarajevu prošle godine

573.227 turista iz 167 država

1.189.159 noćenja

18,1 % rast broja posjeta Sarajevu prošle godine

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!