Nikšić: Mislim da je ovo Dodikova pobjeda, pozivam DF i SBB da se suprotstave

SPORAZUM TROJKE

Nikšić: Mislim da je ovo Dodikova pobjeda, pozivam DF i SBB da se suprotstave

Objavljeno na dan 06.08.2019 - 13:47 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić komentarisao je Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, a koji su jučer potpisali predsjednici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a.

Nikšić je kazao kako su SDA, HDZ BiH i SNSD potpisivanjem jučerašnjeg sporazuma pokazali kako u BiH uvijek se može ići niže. 

"Na stranu činjenica da imamo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH u jednoj osobi. Na stranu činjenica da Parlamentarna skupština BiH ne funkcioniše i da nemamo Vijeće ministara BiH, na stranu to da nemamo Vlade FBiH. Kad sve se to uzme u obzir i kada pomislite da ne može biti gore onda vidimo da može bit i gore i teže", kazao je Nikšić. 

Istakao je da vrlo jasno postoji kristalizovana parlamentarna većina i da je čine SDA, HDZ BiH i SNSD te da SDA pored toga ima partnere u Demokratskoj fronti i SBB-u. 
"Postoji više nego stabilna većina, ali je očito da se ne mogu dogovoriti oko bilo čega. Sumorne najave koje smo imali priliku slušati ovih dana od Dragana Čovića, kako nema formiranja vlasti do Kongresa SDA, što je izgleda otrjeznilo Bakira Izetbegovića... Onda kako nema vlasti bez Izbornog zakona BiH, onda od SNSD-a kako nema vlasti ako će biti ANP, te izjave SDA i partnera kako nema vlasti bez ANP-a... Čovjek bi rekao nema ništa od vlasti", rekao je Nikšić. 

Kako kaže, onda je jučer potpisan sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, a u kojem se ne spominje Federacija BiH.

Istakao je kako niko u našoj zemlji ne zna da li će se Godišnji nacionalni plan (ANP) poslati u sjedište NATO-a ili ne. 

"Ja bih rekao da ne ide, ali to oni koji su potpisnici moraju jasno da poruče. Iskreno se nadam i apelujem na SBB i DF da se suprotstave i distanciraju jer je to u suprotnosti svega onoga što su govorili. Pozivam sve stranke koje žele normalnu državu da dignemo glas jer ovakav sporazum i njegova implementacija vode ka razdvajanju BiH i mi ćemo ovih dana osmisliti posebne aktivnosti da vidimo kako će se ovome suprotstaviti", kazao je Nikšić. 

On je poručio kako sva trojica predsjednika stranaka koje čine vlast tumače sporazum na različite načine, tako Dodik kaže da nema NATO, a Izetbegović i Čović govore suprotno. 

"Mislim da je ovo još jedna Dodikova pobjeda", zaključio je Nikšić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!