Nikšić: Stanje u OSA-i nije zadovoljavajuće

MEHANIZAM KONTROLE

Nikšić: Stanje u OSA-i nije zadovoljavajuće

Objavljeno na dan 27.01.2020 - 10:24 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Stanje u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH /OSA/ nije zadovoljavajuće, a zajednička Komisija za nadzor nad radom OSA dosljedno će se i principijelno držati nadležnosti koje ima, izjavio je predsjedavajući ove komisije Nermin Nikšić.

“Slabost sigurnosnih institucija znači slabu i ranjivu državu. Očekujem da svi članovi shvate značaj Komisije i vršenja nadzora nad tako bitnim institucijama države jer se radi o ozbiljnim bezbjednosnim izazovima koji se nalaze pred BiH”, rekao je Nikšić za “Nezavisne novine”.

On je istakao da ne treba zaboraviti da je ova komisija jedini mehanizam kontrole OSA i da očekuje, bez obzira na to iz koje stranke dolaze, da će svi članovi dati maksimalan doprinos.

Odgovarajući na pitanje da li je logično da direktor OSA bude Osman Mehmedagić kome je poništena fakultetska diploma, Nikšić je rekao da je potpuno neprihvatljivo da se na pozicijama koje zahtijevaju stručnost i obrazovanje nalaze ljudi bez diplome, odnosno, još gore, s fiktivnom diplomom.

“Slučaj poništene diplome, kao i način na koji ju je stekao, pa sve do informacija u medijima da ćemo možda uskoro ugledati novu diplomu Mehmedagića, ozbiljno narušava ugled BiH i ove institucije. Kao i u svakom drugom slučaju takve vrste, trebalo je da uslijedi suspenzija do rješenja slučaja po postojećim procedurama. Lično želim i zalagaću se da se ta situacija ispita i raščisti u skladu sa zakonom”, dodao je Nikšić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!