NiP Ključ zahtijeva poništenje oglasa za imenovanje direktora JU ''Općinski fond za komunalne djelatnosti i infrastrukturu'' Ključ

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

NiP Ključ zahtijeva poništenje oglasa za imenovanje direktora JU ''Općinski fond za komunalne djelatnosti i infrastrukturu'' Ključ

Objavljeno na dan 03.06.2020 - 10:34 | Izvor: USKinfo.ba |


Na adresu USKinfo.ba stiglo je saopćenje Naroda i Pravde Ključ koje prenosimo u cjelosti.

Narod i Pravda Ključ: Zahtijevamo hitno poništenje javnog oglasa

Povodom objave javnog oglasa za izbor i imenovanje kandidata za upražnjene pozicije u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivač Općina Ključ, Povjereništvo Naroda i Pravde Ključ traži hitno poništenje javnog oglasa za imenovanje direktora JU „Općinski fond za komunalne djelatnosti i infrastrukturu“ Ključ. Pored hitnog poništenja, NiP Ključ traži i izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i drugih vezanih akata navedene javne ustanove jer su isti krajnje diskriminatorni.

Shodno tome, sporan i diskriminatoran dio oglasa jesu posebni uslovi za imenovanje direktora, gdje stoji da direktor može biti osoba koja '...ima najmanje višu (VŠS) ili visoku stručnu spremu (VSS) građevinskog, pravnog ili ekonomskog smjera.’ Poznajući djelatnosti i opis poslova JU „Općinski fond za komunalne djelatnosti i infrastrukturu“ Ključ, nemoguće je ne primjetiti da mogućnost prijave za mjesto direktora, u navedenoj ustanovi, nemaju osobe koje su regularno završile ostale društvene i tehničke, a posebno Fakultet sa saobraćaj i komunikacije, Arhitektonski i Elektrotehnički fakultet.

Smatramo da je u ovom slučaju javni oglas potrebno odmah PONIŠTITI i pristupiti izmjeni i dopuni Pravilnika kako bi potencijalni kandidati iz Općine Ključ, a koji su završili navedene fakultete, imali ravnopravan status sa ostalim kandidatima u konkursnoj proceduri. Ukoliko ne dođe do poništenja konkursa i izmjene Pravilnika, bit će nanijeta ogromna šteta Općini Ključ jer mnogi neće imati priliku da svoj trud i rad u proteklim godinama prikažu i pokažu pred komisijom.

Pored toga, potrebno je i hitno poništenje javnog oglasa za izbor i imenovanje kandidata u nadzorne odbore javnih ustanova „Općinski fond za komunalne djelatnosti i infrastrukturu“ i „Centar za kulturu i obrazovanje“, te JP „Veterinarska stanica“ d.o.o. zbog toga što u najvažnijem tijelu, koje vrši kontrolu rada navedenih preduzeća, mogu biti izabrane osobe sa završenom srednjom školom.

Takav način je podložan mnogim sumnjivim radnjama, ali ono najvažnije jeste da se sam proces kontrole i nadzora ne može obavljati na najefikasniji način. Općina Ključ sigurno ima vrijednih, poštenih i obrazovanih mladića i djevojaka koji moraju biti cijenjeni zbog svoje struke, te ne smiju biti izolovani i diskriminirani od strane zajednice na bilo koji način.
Pored općinskog načelnika, koji raspisuje navedeni oglas, tražimo i od svih političkih stranaka koje su dio vijećničkog saziva 2016-2020 da shodno svojim mogućnostima djeluju kako bi se ovakve stvari promijenile i kako bi svi imali jednako pravo na zaposlenje, navodi se u saopćenju

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!