Nivo Kupe na granici Slovenije i Hrvatske za 24 sata porastao 3,5 metra

EU

Nivo Kupe na granici Slovenije i Hrvatske za 24 sata porastao 3,5 metra

Objavljeno na dan 06.11.2016 - 15:27 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nivo rijeke Kupe na granici Slovenije i Hrvatske za 24 sata porastao je za čak 3,5 metra i danas iznosi četiri metra, ali nema opasnosti od poplava.

Obilne padavine noćas i jučer utjecale su na rast vodostaja nekih rijeka, a posebno Kupe, čiji nivo je jučer iznosio 56 centimetara, prenose hrvatski mediji.

Nivo Kupe na granici Hrvatske i Slovenije je trenutno u padu, ali se povećava u mjestima nizvodno. 

Za sada nema opasnosti od poplava ni za jedno mjesto nizvodno od sela Kupa, a ukoliko se padavine na tom području smanje, kao što najavljuju meteorolozi, ne bi trebalo da bude daljih porasta vodostaja.

Osim Kupe, porastao je i nivo Raše u Potpićnu sa 136 na 447 centimetara, kao i vodostaj Pazinčice i Rječine, ali stanje se postepeno smiruje.

Obilna kiša pala je u Istri, najviše u mjestu Matulji - 45 litara po metru kvadratnom, a na Jadranu je uzrokovala potop brodica.

Meteoalarm objavio je crveno upozorenje za područje Istre, Kvarnera i Gorskog kotara zbog očekivanih jakih padavina i jakog vjetra, koji na udare može da dostigne brzinu veću od 100 kilometara na sat. 

Duž cijelog Jadrana na snazi je narandžasto upozorenje zbog jakih udara vjetra, a snažan vjetar puhat će i u unutrašnjosti Hrvatske zbog čega je od zagrebačkog područja do Slavonije i Baranje na snazi žuto upozorenje.

Iz Hrvatskog autokluba saopšteno je da jak vjetar povremeno usporava saobraćaj na autoputu A1 Zagreb-Split između čvorova Bosiljevo i Otočac, te na auto-putu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Ravna Gora i Kikovica. 

Magla mjestimično smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru, a ima je i na auto-putu Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Kikovica.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!