Nizozemski vojnici koji nisu spriječili genocid u Srebrenici bit će ''nagrađeni'' sa po 5.000 eura

Sramna odluka

Nizozemski vojnici koji nisu spriječili genocid u Srebrenici bit će ''nagrađeni'' sa po 5.000 eura

Objavljeno na dan 11.02.2021 - 10:53 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nizozemska vlada odlučila je da će veteranima mirovne misije koji nisu uspjeli spriječiti genocid u Srebrenici, odnosno masovna ubistva više od 8.000 Bošnjaka 1995. godine - dati po 5.000 eura kao "gest i znak zahvalnosti" jer su služili u stravičnim okolnostima.
Isplata koju je najavila ministrica odbrane dio je vladine reakcije na studiju o iskustvima otprilike 850 vojnika koji su činili mirovne snage Dutchbat III.

"Svaki veteran Dutchbat III primit će neoporezivi jednokratni iznos od 5.000 eura. Ovaj simbolični iznos nije samo priznanje zbog izuzetnih okolnosti pod kojima je vojska morala djelovati prije 25 godina, već i za period nakon toga, u kojem su nepravedno i godinama dobivali puno kritika i negativne medijske pažnje", stoji u objavi na stranici nizozemskog ministarstva odbrane.

Novac je namijenjen kompenzaciji "za nedostatak podrške, priznanja i uvažavanja koje doživljavaju".

Nizozemska se dugo bori s naslijeđem ovih događaja. Vlada bivšeg premijera Wima Koka podnijela je ostavku 2002. godine nakon što je izvještaj oštro kritizirao vlasti zbog, kako je tada rečeno, slanja vojnika u opasnu zonu bez odgovarajućeg mandata ili oružja potrebnog za zaštitu izbjeglica koje su pobjegle u nizozemsku bazu.

Nizozemski vrhovni sud je 2019. presudio da je Nizozemska djelomično odgovorna za smrt oko 350 Bošnjaka.

Radi se o osobama koje su nakon pada Srebrenice 11. jula zatražile spas u krugu baze UN-a. Nizozemski bataljon je, umjesto da im pruži zaštitu, što je i bio mandat UN-a u do tada zaštićenoj zoni, građane Srebrenice istjerao iz baze, nakon čega je počelo razdvajanje muškaraca od žena i djece.

"Za neke od veterana Dutchbat III i dalje traju lične i socijalne posljedice ove misije", napisala je ministrica odbrane Ank Bijleveld-Schouten u pismu parlamentu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!