Njemačke vlasti pod vatrom kritika zbog smrtonosnih poplava

Nisu bili spremni

Njemačke vlasti pod vatrom kritika zbog smrtonosnih poplava

Objavljeno na dan 20.07.2021 - 15:27 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Njemačke vlasti našle su se u utorak pod vatrom kritika zbog smrtonosnih poplava koje su zahvatile velike dijelove zemlje u prošloj sedmici, ostavljajući najveću evropsku ekonomiju razorenu katastrofom.

Dok je kancelarka Angela Merkel otputovala u zonu katastrofe, drugi put, pojavila su se učestala pitanja kako su se pripremile lokalne i nacionalne vlasti za poplave.

"Pojavila su se upozorenja o gomilama mulja i nabujalim vodama koje su se kretale prema tim ljudima i tim se upozorenjima nije bavilo na način na koji se trebalo baviti", izjavio je Julian Reichelt, urednik Bilda, njemačkih najtiražnijih novina, u diskusiji na online panelu.

Dok se zemlja nalazi samo deset sedmica od nacionalnih izbora, poplave su dovele u pitanje upravljačke sposobnosti njemačkih čelnika u kriznim situacijama, a opozicioni političari tvrde da broj poginulih otkriva neke manjkavosti u pripremama za suočavanje s poplavama.

"Za neke ljude koji žive ovdje to predstavlja užasnu situaciju. Mnoge kuće su tako uništene da se u njima ne može boraviti. Jedina utjeha je solidarnost među ljudima", izjavila je Merkel tokom posjete.

U poplavama je poginulo više od 160 ljudi u Njemačkoj, a vodene bujice su harale selima, odnoseći kuće, ceste i mostove.

Vladini zvaničnici odbacili su sugestije da su učinili premalo za pripremu, i tvrde da su sistemi upozoravanja funkcionirali. Parlamentarna komisija za unutrašnju politiku trebala bi se sastati naredne sedmice kako bi raspravljali koliko je dobro sistem funkcionirao, prenosi Reuters.

Foto: EPA-EFE

 

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!