Njemački gigant u BiH obara rekorde u proizvodnji, broju radnika, ulaganjima...

Tešanj

Njemački gigant u BiH obara rekorde u proizvodnji, broju radnika, ulaganjima...

Objavljeno na dan 03.11.2017 - 14:17 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Kompanija Mann+Hummel BA, koja je jedna od najznačajnijih njemačkih investicija u BiH, ostvaruje rekordnu proizvodnju u svom pogonu u BiH, tačnije u Tešnju.

Kako je za Biznis.info potvrđeno iz ove kompanije, u septembru i oktobru kompanija bilježi rekordnu proizvodnju od oko dva miliona filtera mjesečno.

Zaposleno je oko 630 radnika, što je rekordan broj od osnivanja. Na kraju godine očekuje se rast vrijednosti prodaje (prometa) za ca. 20 posto i proizvodnje za ca. 8 posto u odnosu na prošlu godinu, rečeno nam je iz ove kompanije.

Ova godina će biti rekordna i po ulaganjima od oko četiri miliona KM.

Osim toga, ova kompanija dodatno širi svoje poslovanje u BiH, jer je kupila zemljište od  9.300 m2 sa starim objektom od 4500 m2 u Bukvi, s namjerom da gradi Logistički centar.

Podsjećamo, tešanjska firma “Mann+Hummel BA”, proizvođač filtera za automobilsku i mašinsku industriju, često se navodi kao primjer uspješne privatizacije u BiH.

Do 2005. godine, firma je poslovala pod imenom “Unico filter” (osnovana 1974.), da bi od te godine ušla u sastav velike njemačke grupacije “Mann+Hummel”.

Ovo se u medijima često isticalo kao jedna od najuspješnijih privatizacija u BiH jer novi vlasnik ne samo da je ispoštovao sve obaveze o ulaganjima i zapošljavanju, već ih i je čak i premašio. Mann Hummel BA prošle godine je zapošljavao 576 radnika.

    "Prisustvo Mann Hummela ovdje je višestruko značajno ne samo za našu fabriku nego za širi privredni ambijent koji jača iz dana u dan zahvaljujući novim iskustvima koja stičemo kroz stalne programe edukacija i usavršavanja u okviru našeg koncerna", rekao je jednom ranijom prilikom Mahmut Galijašević, generalni direktor firme Mann Hummel BA.

Kompanija je prošle godine imala prihode od 57,5 miliona maraka.

 
PODIJELI OVU VIJEST
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!