Njemački političari šokirani ubistvom radnika nakon svađe zbog maske

Osudili ''negatore'' virusa

Njemački političari šokirani ubistvom radnika nakon svađe zbog maske

Objavljeno na dan 21.09.2021 - 18:02 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Njemački političari izrazili su šok zbog ubistva 20-godišnjeg radnika benzinske pumpe nakon svađe zbog maske za lice i poručili da negatori koronavirusa koji su spremni koristiti nasilje neće biti tolerisani.
Ubistvo koje se desilo u subotu navečer u gradu Idar-Oberstein na zapadu države dospjelo je na naslovnice jer je to jedan od rijetkih takvih slučajeva povezanih s ograničenjima zbog koronavirusa.

Tužioci su kazali da je blagajnik benzinske pumpe zatražio od 49-godišnjaka koji je htio kupiti pivo da se pridržava pravila i stavi masku.

Klijent je to odbio i otišao, ali se kasnije vratio noseći masku koju je skinuo kad je prišao blagajniku koji se ponovo pozvao na pravila.

"Zatim je počinilac povukao revolver i s prednje strane pogodio blagajnika u glavu. Žrtva je pala na pod i odmah je umrla", rekao je novinarima tužilac Kai Fuhrmann.

Dodao je da se osumnjičeni kasnije predao u policijskoj stanici, rekavši da mu mjere koronavirusa izazivaju stres, te je zadržan u pritvoru.

Ubistvo se dogodilo sedam dana prije saveznih izbora na kojima je krajnje desna AfD pokušala pridobiti birače kampanjom protiv lockdowna i vakcina. Stranka, koja prema anketama ima naklonost 11 posto birača, okuplja mnogo "negatora" koronavirusa.

Političari su u utorak odgovorili na poruke koje su kružile društvenim mrežama u kojima je grupa krajnje desnice i takozvanih "Querdenkera" (lateralnih mislilaca) koji negiraju koronavirus iskazala simpatije prema ubici.

"Mržnja i huškanje koje dolaze od ovih ljudi koji se ne mogu naučiti dijeli našu zajednicu i ubija ljude. Njima nije mjesto u našem društvu", napisao je na Twitteru ministar vanjskih poslova Heiko Maas koji je rekao da Querdenkeri slave ubistvo.

Ministrica pravosuđa Christine Lambrecht rekla je da je odvratno kako je ubistvo zloupotrijebljeno za potpirivanje mržnje.

"Država se mora suprotstaviti radikalizaciji negatora koronavirusa koji su spremni koristiti nasilje svim mogućim sredstvima", rekla je.

Foto: Twitter
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!