Nova kontroverzna odluka WhatsAppa, a već su izgubili milione korisnika

Tech

Nova kontroverzna odluka WhatsAppa, a već su izgubili milione korisnika

Objavljeno na dan 22.02.2021 - 16:23 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Iz tima WhatsAppa dolazi nova kontroverza.

Ovog puta WhatsApp ne stvara atmosferu ucjene (prihvatite promjene ili nećete moći koristiti tu platformu), već žele biti transparentni te korisnicima dati vremena do sredine juna da prihvate nova pravila korištenja.

Dok se Facebook se nalazi u procesu kontrole štete i spašavanja ugleda WhatsAppa koji je znatno narušen nakon što su prošli mjesec najavili promjene uvjeta korištenja s kojima su korisnicima dali ultimatum – ili odmah pristanite na promjene ili prestanite koristiti WhatsApp, također, vrlo su površno objasnili šta sve ažuriranje uvjeta korištenja obuhvata.

Stoga su korisnici stekli dojam da je riječ o novom velikom udaru na privatnost od strane Facebooka koji bi se, pomislili su neki, mogao čak dokopati njihovih privatnih poruka, navodi portal Zimo.hr.

Milioni ljudi su se već okrenuli alternativama poput Telegrama i Signala, a odjel odnosa s javnošću Facebooka morao je raditi prekovremeno kako bi objasnio da te promjene nisu tako strašne za korisnike. Zato su odgodili stupanje na snagu ažuriranih uvjeta korištenja te, umjesto kako su planirali u februaru, nova bi pravila trebala stupiti na snagu tokom maja.


Na službenom blogu sada su potvrdili da nastavljaju sa zacrtanim promjenama, no odlučili su se biti puno transparentniji u komunikaciji s korisnicima te im dati puno više informacija oko noviteta koji ih očekuju. Tako će se korisnicima WhatsAppa tokom sljedećih sedmica pojaviti obavijest s detaljnim pojašnjenjem promjena pravila korištenja, a to se naročito odnosi na sve one detalje za koje korisnici smatraju da bi se s njima kršila njihova privatnost, piše sekcija za tehnologiju portala Dnevnik.hr.

“S vremenom ćemo podsjećati ljude da pregledavaju nova pravila i prihvate promjene kako bi nastavili koristiti WhatsApp”, objavili su iz kompanije.

Pred korisnicima je nešto manje od tri mjeseca, odnosno do 15. maja kako bi prihvatili te promjene jer tada bi nova pravila trebala stupiti na snagu. Hoće li zbog toga još više korisnika napustiti WhatsApp i odlučiti ga zamijeniti s Telegramom i Signalom, saznat ćemo tokom vremena, no ovog puta barem komunikacija iz Facebooka ne zvuči kao ucjena (prihvatite pravila ili nećete koristiti WhatsApp) te su korisnicima dali više vremena da prouče kako će se nova pravila korištenja odnositi na njih.

Foto:WhatsApp.comPODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!