Novalić: FBiH u ekonomskom smislu bilježi dobre rezultate

BiH

Novalić: FBiH u ekonomskom smislu bilježi dobre rezultate

Objavljeno na dan 20.09.2021 - 16:28 | Izvor: USKinfo.ba | N1


Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, na današnjem sastanku u Sarajevu sa članovima delegacije Svjetske banke, na čelu sa regionalnom direktoricom za zapadni Balkan Lindom van Gelder, rekao je da FBiH u ekonomskom smislu bilježi dobre rezultate, iako pandemijski period još traje.

Novalić je istakao da je Vlada FBiH donijela brojne direktne i indirektne mjere, kao što su transferi nižim nivoima vlasti, te zdravstvu i privredi.

“S bankama smo, u koordinaciji sa Agencijom za bankarstvo FBiH, dogovorili moratorijum na vraćanje kredita onim privrednim subjektima koji to nisu bili u stanju, a moratorijum je bio uveden i na poreske obaveze. Odlične rezultate postigli smo i oformivši Garantni fond. Možemo reći da je sada privredni oporavak sasvim izvjestan”, rekao je federalni premijer.

On je dodao da su ekonomski pokazatelji za osam mjeseci ove godine bolji nego u istom periodu 2019, kao do sada ekonomski najbolje godine, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U pandemiji povećana produktivnost

Kako su rasli industrijska proizvodnja i izvoz, ocijenio je Novalić, proizilazi da je u pandemiji čak i povećana produktivnost. Međutim, u odnosu na početak pandemije, bilježi se broj od oko 4.500 manje zaposlenih.

“Sada je vrijeme da se vratimo prioritetnim reformama i zadacima. To su, prije svega, tranzicije u energetskom i zdravstvenom sektoru, te rješavanje ekoloških problema”, naglasio je Novalić.

Van Gelder je izrazila zadovoljstvo načinom na koji FBiH troši sredstva namijenjena oporavku od posljedica pandemije virusa korona, te što je ekonomski oporavak brži nego što je bio predviđen.

Ona je napomenula da Vlada FBiH i dalje može računati na podršku Svjetske banke.

U tom kontekstu, danas je razgovarano i o projektima ove banke, od kojih je jedan nastavak podrške zapošljavanju, o čemu su razgovori na tehničkom nivou dobro odmakli i očekuje se njihova skora finalizacija.

Kada je riječ o investicijskom projektu za reformu zdravstva, na sastanku je naglašeno da su administrativne procedure završene.

U pripremi je i projekt Svjetske banke za podršku BiH u rješavanju ekoloških problema, pri čemu je za FBiH poboljšanje kvaliteta vazduha jedno od ključnih pitanja.

Foto: FENA
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!