Novalić najavio ulazak međunarodnih savjetnika u BH Telecom i HT Mostar

Dodatni uslovi MMF-a

Novalić najavio ulazak međunarodnih savjetnika u BH Telecom i HT Mostar

Objavljeno na dan 08.04.2017 - 09:53 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vlastima u BiH ostaje da ispune još uslova za dobijanje tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sve i da Parlamentarna skupština BiH usvoji set zakona koji se odnosi na povećanja akciza na gorivo. Riječ je između ostalog o potpisivanju ugovora sa međunarodnim savjetnicima za provođenje operativne i finansijske dubinske analize (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar s ciljem restrukturiranja i/ili prodaje dionica.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi krajem februara ove godine u intervjuu za Klix.ba jasno je precizirao koje su obaveze bosanskohercegovačkih vlasti za dobijanje druge tranše sredstva iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Posljednjih dana isključivo se priča o usvajanju seta zakona koji se odnosi na povećanje akciza što jeste jedan od uslova za dobijanje kredita. Ipak, Vlada FBiH pored toga obećale je da će do kraja oktobra 2016. godine u konsultacijama sa Grupom Svjetske banke i/ili EBRD-om, završiti finansijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti (due diligence) za preduzeća BH Telecom i HT Mostar.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako je riječ o detaljnom skeniranju finansijskog i organizacionog stanja telekoma i pronalaženju dijelova kompanija u kojima postoje problemi pri funkcioniranju.

"Na osnovu analize bit će urađene preporuke kako bi se unaprijedilo poslovanje kompanija i njihova profitabilnost, te povećala vrijednost. Ovo nije nikakav uvod u privatizaciju. Radi se o dvije veoma profitabilne kompanije i Vlada Federacije je zadovoljna stanjem u oba telekoma", rekao je Novalić.

Istakao je da ovo svakako ne znači da BH Telecom i HT Eronet ne mogu poslovati još bolje i donositi još više profita.

"Ovo je posebno važno s obzirom da je tržište telekomunikacija veoma konkurentno. Šta se same analize tiče, očekujemo da će na narednoj sjednici Vlada dati saglasnost da premijer potpiše mandatno pismo vezano za BH Telecom, te da uputi zahtjev EBRD-u, koji je ovdje naš partner, da Vladi uputi i mandatno pismo vezano za HT Eronet", zaključio je Novalić.

Misija MMF-a pod vodstvom Nadeema Ilahija posjetila je 17. marta ove godine Banju Luku i Sarajevo da bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i politikama za prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana sa BiH.

MMF je konkretno poručio kako očekuje da Parlamentarna skupština BiH usvoji povećanja akciza na gorivo i izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita, Vijeće ministara da usvoji odluku o limitu na novo zapošljavanje za 2017. u institucijama BiH, Parlament FBiH usvoji izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo i da Vlada FBiH započne temeljitu procjenu vrijednosti (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar.

"Misija se nada snažnom napretku u provođenju ovih politika u parlamentima u narednim danima kako bi stvorili uslove da do kraja aprila 2017. godine Izvršni odbor MMF-a razmotri prvi pregled", poručeno je iz ove međunarodne finansijske institucije.

Prema riječima Parodija, prve tri mjere su se odnosile na usvajanje budžeta za 2017. institucija BiH i entiteta. Pored toga, institucije BiH su se također obavezale da na Vijeću ministra usvoje odluku koja nameće daljnje kontrole na novo zapošljavanje.

Drugo, vlasti RS-a su usvojile izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit, što takođe predstavlja mjeru. Iz MMF-a je rečeno da izmjenama se postiže usaglašavanje ovog zakona sa Zakonom o porezu na dobit u FBiH.

"Usaglašavanje regulative je ovdje važno jer višestruka pravila i nedosljedna regulativa tjera investitore koji bi otvarali radna mjesta ovdje u cijeloj BiH. Izmjenama su također pojednostavljena pravila, olakšana njihova primjena, što pomaže smanjenju porezne evazije", kazao je Parodi.

Treće, vlasti su se obavezale na povećanje akcize na naftne proizvode uključujući tečni naftni gas i biogorivo za 15 feninga po litru. Dodatni prihodi prikupljeni po ovom osnovu bi se usmjeravali ka entitetskim preduzećima za autoputeve i puteve kako bi se obezbijedilo dostatno finansiranje za projekte izgradnje autocesta.

Četvrto, vlasti Federacije su se obavezale da će potpisati ugovore sa međunarodnim savjetnicima za provođenje operativne i finansijske dubinske analize (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar s ciljem restrukturiranja i/ili prodaje dionica. Krajnji cilj ove mjere je da se poboljša efikasnost i profitabilnost ove dvije kompanije.

I na kraju, vlasti su se obavezale i na prethodne mjere u pogledu usvajanja novih entitetskih zakona o bankama, zatim izmjena i dopuna entitetskih zakona o Agenciji za bankarstvo, te izmjena i dopuna zakona o osiguranju depozita u BiH.

"Ovo je veoma ambiciozan poduhvat i zadovoljan sam što je Narodna skupština Republike Srpske već usvojila novi Zakon o bankama i Izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo", kazao je Parodi.

Pismo namjere koje su bh. vlasti uputile MMF-u možete pročitati ovdje.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!