Novalić: Po 200.000 KM bolnicama u Konjicu, Goraždu, Bihaću, Zenici i Travniku

STIŽE I POMOĆ

Novalić: Po 200.000 KM bolnicama u Konjicu, Goraždu, Bihaću, Zenici i Travniku

Objavljeno na dan 23.03.2020 - 12:19 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH donijela odluku po kojoj će BH Telecom podijeliti po 200.000 KM bolnicama u Konjicu, Goraždu, Bihaću, Zenici i Travniku za nabavku respiratora i druge medicinske opreme.

"Javna i komunalna preduzeća rade stabilno i tako će biti i dalje, te neće biti problema sa strujom, telefonima, plinom, odvozom smeća i slično", rekao je Novalić.

Najavio je i skori rebalans budžeta koji je sačinjen u vrijeme kada je situacija bila normalna, jer će sadašnja kriza značajno izmijeniti situaciju s budžetima na svim nivoima vlasti.

Novalić je naglasio da Kina priprema pomoć za BiH, da misli da je pomoć iz Turske već stigla, te da su u toku i razgovori s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtom i Katarom.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je javnu pohvalu svim firmama i ustanovama koje su tokom proteklih dana aktivirale svoje resurse i stavile se na raspolaganje za borbu protiv koronavirusa, te istaknuo da mogu računati na podršku Vlade FBiH.

"Sinoć sam kontaktirao sa profesorima i studentima Mašinskog i Medicinskog fakutleta u Zenici. Oni trenutno prave 3D printani vizir, koji je jedno od glavnih zaštitnih sredstava za ljekare, koji su na prvoj liniji odbrane života naših građana. Vlada FBiH im je pomogla s materijalima, zatim firma OBI Sarajevo i Zenička razvojna agencija koja im je ustupila 3D printer.

Možemo vidjeti i da je firma HAS Robotics iz Brčkog također je počela pomoću 3D printera proizvodnju zaštitnih maski namijenjenih prije svega medicinskom osoblju. Prevent u Goraždu je svoje pogone usmjerio isključivo na proizvodnju zaštitnih maski i zaštitnih odijela potrebnih za ljekare. Tuzlanska Dita je pokrenula masovnu proizvodnju dezinfekcijskih sredstava, te je već isporučila 20 tona različitih sredstava za dezinfekciju Direkciji robnih rezervi TK.

Klinički centar u Tuzli ustupio je jedan od respiratora, koje još uvijek ne koristi, kako bismo ga pokušali masovnije proizvoditi. Svjesni smo da neće biti lako, ali bosanskohercegovačke firme su i u težim uslovima uspijevale čuda. Moramo uraditi sve što je u našoj moći. Možda sam nekog izostavio, ali spomenut ću idućih dana svakog ko bude pozitivan primjer", ističe premijer Novalić.

Vlada Federacije prati ovakve projekte, i svaki efikasan sistem proizvodnje najvažnijih materijala, kako kaže, može računati na punu podršku Vlade.

"Kao cjelokupno društvo trebamo se staviti na raspolaganje ovakvim projektima, jer u konačnici – naša sudbina će najviše ovisiti o našoj proizvodnoj moći", zaključio je premijer Novalić.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, koja je ujedno i komandant Federalnog štaba civilne zaštite, navela je da je trenutno na snazi 29 naredbi koje je izdao taj štab.

"Sve naredbe su donesene blagovremeno i pozivam građane da svoj sistem lične zaštite podignu na najviši nivo", poručila je Milićević.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!