Novalić: Poslovi u državnoj službi više neće biti tako sigurni

Sarajevo

Novalić: Poslovi u državnoj službi više neće biti tako sigurni

Objavljeno na dan 23.10.2015 - 17:13 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Federalni premijer Fadil Novalić tvrdi da novim Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH, koji se danas našao pred Federalnim parlamentom, Vlada želi radna mjesta u državnim službama učiniti efikasnijim ali ta radna mjesta učiniti i nesigurnijim za državne službenike, što bi na koncu trebalo utjecati na bolju produktivnost samih državnih službenika, piše bh. novinska agencija Patria.

Praktično, 213 državnih službenika u Federalnim institucijama i 1.081 službenik na nižim nivoima u FBiH više neće uživati povlastice kakve su ranije uživali, jer će njihov mandat biti ograničen sa mandatom ministra koji ih je izabrao.

Na optužbe opozicije, nevladinog sektora i međunarodne zajednice da novim Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH političke partije u FBiH žele ovladati u potpunosti i državnim institucijama, poput pozicije glavnog federalnog finansijskog inspektora, Novalić je rekao da će opozicija kao I organizacije iz nevladinog sektora imati na raspolaganju 60 dana od dana donošenja Zakona, da pošalju prijedloge za kriterije po kojima će ministari u buduće birati službenike, a ti kriteriji treba da spriječila mogućnost zloupotrebe izmijenjenog zakona o državnoj službi.

Novalić je rekako da je u Federaciji BiH u toku sprovođenje reformi. Vlada je i očekivala da će biti na meti kritika određenih političkih partija i socijalnih grupa, ali ne postoji drugi način da se reforme sprovedu.

On je rekako da je i do 80 posto službenika u Vladinim institucijama koji sada rade na različitim pozicijama upotrebljivo, te da ih neće trebati mijenjati, izuzev što će biti pomjereni na neka druga mjesta.

Novalić otkriva kako Vlada FBiH u institucije ipak planira dovesti dio ljudi koji će pomoći u provedi programa rada aktuelne Vlade FBiH, piše Patria.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!