Novalić: Strahote iz Prijedora moraju biti opomena da se više nikada i nikome ne dogode

Premijer FBiH u Kozarcu

Novalić: Strahote iz Prijedora moraju biti opomena da se više nikada i nikome ne dogode

Objavljeno na dan 20.07.2021 - 14:05 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je u Kozarcu obilježavanju 20. jula, Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina u Prijedoru 1992. godine. Poručio je strahote s tog područja moraju biti opomena da se nigdje i nikad nikome više ne dogode ubijanja, progoni i zločini.

"Na ovom području je učinjen strašan zločin. To se ne smije nikad zaboraviti. Pridružujem se apelima žrtava upućenim svima koji imaju bilo kakvu informaciju o lokacijama grobnica da ih kažu, kako bi sve žrtve dostojanstveno našle svoj smiraj", poručio je Novalić.

Današnjem ispraćaju i dženazi su prisustvovali i federalni ministri raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Kolektivna dženaza za 12 žrtava, ukopanih u Šehidskom mezarju Kamičani i Čarakovo, klanjana je na platou Memorijalnog centra Kamičani. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovnih grobnica Korićanske stijene, Tomašica, Hrastova Glavica kao i na lokalitetima Kozarac – Garevci i Jablanica – Prosara.

Najmlađa žrtva je Fikret Marošlić, a najstarija njegov otac Himzo. Kada su ubijeni, Fikret je imao 21 godinu, a Himzo 47. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, na području 10 općina i tri države.

Foto: Vlada FBiH

 

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!