Nove mjere u Hrvatskoj, za nenošenje maski kazna 500 kuna

SJEDNICA VLADE

Nove mjere u Hrvatskoj, za nenošenje maski kazna 500 kuna

Objavljeno na dan 01.12.2020 - 07:27 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vlada Republike Hrvatske na jučerašnjoj sjednici donijela je odluke o novim mjerama, a po prvi put predviđene su i kazne za nepridržavanje propisanih mjera za suzbijenje pandemije.
Ministar Vili Beroš je govorio izmjenama Zakona o zaštiti građanstva od zaraznih bolesti i kaznama.

"Propisuje se mjera obaveznog nošenja maske za lice i medicinske mjere, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Propisuje se kazna za pravne osobe u iznosu od 10 od 40 hiljada kuna za nepridržavanje mjera. Za prekršaj odgovorne osobe u pravnoj osobi te fizičke osobe obrtnika propisuje se kazna od 5 do 10 tisuća kuna u slučaju ne pridržavanje zakona. Za prekršaj fizičke osobe propisuje se kazna od 500 kuna za nepridržavanje mjera", kazao je Beroš.

Za vlasnika posjeda je kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna za organiziranje ili dozvoljavanje okupljanja, kazao je ministar.


Danas je donesena i nova odluka kojom se ograničava prijelaz na graničnim prijelazima RH. Novi prijedlog usklađen je s EU i veže se na europske regije po karti ECDC-a.

"Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se na covid testirati pri dolasku u RH i biti u samoizolaciju do dospijeća nalaza. Postoji izuzetak, a radi se o pograničnim radnicima, studentima i učenicima", kazao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović

Foto: EPA-EFE
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!