Nove naredbe Kriznog štaba - Zabrana kretanja i izmještanje migranata, rok:ODMAH! Zdravstvo USK-a traži pomoć!

Koronavirus

Nove naredbe Kriznog štaba - Zabrana kretanja i izmještanje migranata, rok:ODMAH! Zdravstvo USK-a traži pomoć!

Objavljeno na dan 16.03.2020 - 11:24 | Izvor: USKinfo.ba |


USKinfo.ba je dobio novu naredbu izdanu od Kriznog štaba Ministarstva zdravtsva USK-a koju prenosimo u cjelosti

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona, u cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID -19), koja je Zaključkom Vlade Federacije BiH, V. broj 164/2020 od 31.01.2020. godine proglašena zaraznom bolešću čije je sprječavanje i suzbijanje od interesa za Federaciju BiH, analizirajući situaciju na području Unsko-sanskog kantona, uzimajući posebno u obzir povećan broj migranata na području USK, u skladu sa zaključcima Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, u skladu sa odredbama Pravilnika o organizaciji i načinu rada Kriznog štaba Federalnog ministarstva (“Službene novine Federacije BiH”, broj 10/12), donio je sljedeću

N A R E D B U

1. Traži se od Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, da hitno održi sjednicu na kojoj će analizirati sveukupnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona, uzimajući u obzir veliki broj građana koji rade u zamljama Evropske unije,  položaj Unsko-sanskog kantona kao prvog kantona na ulazu u državu Bosnu i Hercegovinu - sa više međunarodnih i graničnih prijelaza,  veliki broj migrantske populacije, nedovoljnu opremljenost zaštitnim sredstvima i uređajima Kantonalne bolnice i Domova zdravlja ( respiratorima, pokretnim RTG i dr.), o čemu smo Krizni štab već obavijestili i tražili konkretnu pomoć koja još nije došla.

2. Traži se od Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, da na hitno održanoj sjednici, naloži federalnom nivou vlasti, da pruži finansijsku i drugu podršku institucijama Unsko-sanskog kantona, u provedbi mjera sprječavanja i ranog otkrivanja evnt. slučajeva bolesti izazvane novim koronavirusom među lokalnim stanovništvom i migrantskom populacijom.

3. Nalaže se potpuno ograničenje kretanja migranata van privremenih centara u kojima borave na području Unsko-sanskog kantona. ROK. Odmah.

4. Nalaže se hitno izmještanje migranata koji se nalaze van privremenih centara ( na ulici, u napuštenim objektima i dr.mjestima), kojih prema slobodnoj procjeni ima oko 2000.
Za provođenje ove mjere zadužuju se gradonačelnici gradova i načelnici općina Unsko-sanskog kantona, kao i sve nadležne institucije. ROK: Odmah

5. Zabranjuje se prevoz migranata svim prevoznim sredstvima ( talgo voz, autobus, kombi, taksi i dr.) prema Unsko- sanskom kantonu, kao i prevoz na području Unsko-sanskog kantona. Osim prevoznim sredstvima, zabranjuje se ulazak migranata koji idu pješice, na područje Unsko-sanskog kantona. ROK: Odmah.

6. Zabranjuje se smještaj migranata u privatne smještajne jedinice, tj.individualne stambene objekte (stanovi i kuće), ukoliko nemaju uredan boravak i uredna lična dokumenta. ROK: Odmah.

7. Traži se od Premijera Kantona, da  u skladu sa odgovarajućim tačkama ove Naredbe, što prije naloži hitno postupanje, organima uprave i drugim institucijama Unsko-sanskog kantona.

8. Sve zabrane i ograničenja vezana za migrante, iz ove Naredbe, primjenjivat će se do daljnjeg.

9. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

Ministrica, dr.sci.prim.Nermina Ćemalović

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!