O migrantskoj krizi tek krajem mjeseca

BiH

O migrantskoj krizi tek krajem mjeseca

Objavljeno na dan 09.09.2019 - 12:02 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Sastanak delegacija BiH i EU o migrantskoj krizi u našoj zemlji, koji je prvobitno bio planiran početkom septembra, bit će održan krajem ovog mjeseca. Ovu informaciju je za Oslobođenje potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je podsjetio kako je na julskom sastanku u Bruxellesu naglašeno da Evropska komisija neće finansirati privatne objekte, već državne.

Donatorska sredstva

- Uslovi su postavljeni što se tiče prihvatnih centara. To mora biti državna imovina - da li u vlasništvu lokalne zajednice, kantona, entiteta ili države, to nije sada bitno. To ne može Medeno Polje biti, zato što je privatna svojina, a to EU neće da finansira. Oni traže državnu lokaciju, da ulože tu pare i da se to poslije ostavi državi kao objekat, kaže Mektić.

Prema riječima ministra Mektića, uskoro će biti prilagođena još jedna kasarna u okolini Sarajeva za smještaj migranata, čime će biti prošireni kapaciteti.

Podsjetimo, na sastanku koji je održan sredinom jula zatraženo je da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na teritoriji cijele BiH, te da se ponude nove lokacije za smještaj migranata, čime bi se rasteretio Unsko-sanski kanton. Predstavnici EU su po ko zna koji put potcrtali da je neprihvatljiv lokalitet Vučjak, na kojem su smješteni migranti, te da se oni do zime odatle moraju izmjestiti.

Iz Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM) za Oslobođenje su naveli da donatorska sredstva Evropske unije potpuno pokrivaju potrebe za hranom za sve migrante koji se nalaze u Privremenim prihvatnim centrima (PPC) u Bosni i Hercegovini, kao i u Izbjegličkom centru Salakovac.
- Dakle, u centrima Bira, Borići, Sedra, Miral i Salakovac Crveni križ priprema i vrši podjelu hrane koja je obezbijeđena od Evropske unije. S druge strane, u privremenom prihvatnom centru Ušivak kod Hadžića Pomozi.ba priprema i vrši podjelu hrane koja je obezbijeđena od EU. Nova sredstva koja su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) provodi IOM u partnerstvu sa UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om). Migranti i izbjeglice imaju smještaj i humanitarnu pomoć u pet privremenih prihvatnih centara u vidu hrane, smještaja, odjeće, proizvoda za higijenu, pristup osnovnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanje u lokalnim školama za djecu školske dobi, neformalno obrazovanje i aktivnosti u slobodno vrijeme, aktivnosti za tinejdžere i odrasle, pravnu pomoć, savjetovanje i psihosocijalnu podršku, navode iz IOM-a.

Traženje rješenja

Naglašavaju da IOM aktivno učestvuje u traženju rješenja za migrantsku situaciju i to radi već od jeseni 2017.

- Tada je IOM vlastitim sredstvima radio na aktivnostima direktne asistencije migrantima koji su se nalazili u centru Sarajeva. Znatna sredstva su utrošena za smještaj i medicinsku njegu migranata, kao i za njihove dobrovoljne povratke u zemlje porijekla, kažu iz IOM-a. EDIN BARIMAC

EDIN BARIMAC
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!