Obilaskom spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi obilježen Dan Armije RBiH

Dvadeset osma godišnjica formiranja

Obilaskom spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi obilježen Dan Armije RBiH

Objavljeno na dan 15.04.2020 - 13:45 | Izvor: USKinfo.ba |


Predstavnici lokalne vlasti, boračkih udruženja, 511. slavne bbr., bosanskokrupskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu i pojedini vijećnici, u povodu 15. aprila – Dana Armije RBiH, obišli su spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi, položili cvijeće i pred duše poginulih boraca proučili Fatihu.

Dvadeset osma godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, ove je godine zbog trenutne situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, u Bosanskoj Krupi obilježena skromno ali dostojanstveno, samo obilaskom Centralnog spomen-obilježja i učenjem Fatihe.

U delegaciji koju je predvodio načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović nalazili su se i predsjedavajuća Općinskog vijeća Elvira Mehić, ratni starješina Alija Kurtović, predstavnici boračkih organizacija Ekrem Oraščanin i Ajša Šabić, predstavnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Muhamed Oraščanin i vijećnik Adis Hamzić.

Naglasili su da je 15. april izuzetno važan datum za sve koji su se borili za slobodnu i multietničku BiH, kao i to da se doprinos hrabrih i čestitih boraca, naročito onih što mir i slobodu platiše svojim životom, nikada ne smije zaboraviti.

Podsjetimo, Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na RBiH. Osnovana je 15. aprila 1992. godine i formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “Bosanske rendžere”, jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH. Bila je sastavljena od korpusa.

Najčešći simbol A RBiH bio je ljiljan, a grb iste je ustvari grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je “Zlatni ljiljan”, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja A RBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!