Obilježavanje godišnjice zločina u logoru Kamenica

Savez logoraša u BiH

Obilježavanje godišnjice zločina u logoru Kamenica

Objavljeno na dan 01.11.2019 - 13:10 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


U organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Saveza udruženja logoraša Unsko-Sanskog kantona “Dr. Irfan Ljubijankić” i Udruženja logoraša Bosanski Petrovac u subotu sa početkom u 11.45 sati, na lokalitetu bivšeg logora Kamenica, općina Drvar, prigodnim programom bit će obilježena 27. godišnjica zločina nad logorašima zloglasnog logora Kamenica.

“Logor Kamenica je jedan od 657 logora formiranih tokom rata u BiH, s ciljem sistematskog mučenja nesrpskog stanovništva, a po stepenu okrutnosti, brutalnosti i počinjenih zvjerstava nad logorašima, zasigurno je jedan od najpoznatijih.

Logoraši, osim što su držani u neadekvatnim, životinjskim uslovima, vlažnim prostorijama iz kojih mjesecima nisu puštani, sa količinama hrane i vode jedva dostatnim za život, svakodnevno su mučeni, premlaćivani te odvođeni nad takozvanu jamu Golubnjača gdje su mučki likvidirani i bacani u istu“, naveli su iz Saveza logoraša u BiH.

Dodaje se da je logor egzistirao tokom perioda 1992-1995. godina. Kroz logor je prošlo više od 200 logoraša, žena i muškaraca, sa područja Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Kulen Vakufa, Kupresa, Bosanske Krupe... Pedesetak logoraša logora Kamenica je ubijeno, a među njima i jedna trudnica, te više kompletnih porodica.

Za zločine u logoru Kamenica, koji su pravno kvalificirani kao krivična djela zločin protiv čovječnosti i krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pravosnažno je, pred Sudom BiH, osuđen bivši upravnik logora Ratko Dronjak na 15 godina zatvora.

Dragan Rodić zvani “Šaula”, koji je u kritičnom periodu, obavljao dužnost stražara i komandira smjene u logoru Kamenica, sporazumno je priznao krivicu za počinjene zločine u ovom logoru te je, pred Sudom BiH, za krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!