Obilježena godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca

27. godišnjica

Obilježena godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca

Objavljeno na dan 20.03.2020 - 10:48 | Izvor: USKinfo.ba |


U Bihaću je danas obilježena godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i saboraca. Godišnjica pogibije je obilježena samo u prisustvu najuže rodbine, ministra Ermina Zulića i predstavnika udruženja dobitnika navjećeg ratnog priznanja, Zlatni ljiljan.

Sjećanje na Saliha Dizdarića 1962.-1993. od majke Have i oca Osmana i njegove saborce Zulić Mustafu, Mehtić Fahrudina i Redžić Amira poginule pripadnike 5.korpusa ARBiH.

Dana 20.03.2020.godine navršava se 27. godišnjica od pogibije Saliha Dizdarića dobitnika najvećeg ratnog priznanja značke "Zlatni ljiljan" i odlikovanja "Orden Zlatnog grba sa
mačevima".

Salih Dizdarić rođen je 12.09.1962. godine u naselju Vinica, općina Bihać kao treće dijete od oca Osmana i majke Have gdje je završio osnovnu i srednju školu, smjer ugostiteljstva.

Patriotski opredijeljen za odbranu jedine države BiH i samim tim naroda u BiH koji je smatraju svojom državom, odmah se uključuje i jedan je od osnivača Patriotske lige, rezervnog sastava policije.

Početkom izvođenja borbenih dejstava na području općine Bihać stupa u redove TO Bihać RBiH, kasnije Armija BiH, gdje obavlja dužnost komandira čete u 3. bataljonu 502.viteške brigade.

U toku obavaljanja te dužnosti dva puta biva ranjavan u reonu Grabeža gdje sa nezacijeljenim ranama nastavlja svoj teški, ali slavni ratni put.

Dana 20.03.1993.godine u ranim jutarnjm satima Salih Dizdarić sa svojom četom kreće u još jednu akciju, a u cilju da neprijatelja udalji sa Čekrlijske grede kako bi se stvorili povoljniji taktički položaji za naše jedinice.

Po prvi put Salihov plan nije uspio, njega i njegove saborce zaustavljaju neprijateljski rafali od kojih Salih i trojica njegovih saboraca zadobivaju teške povrede. Njegovi saborci organizuju brzu medicinsku evakuaciju ranjenih, neprijatelj divlja sa artiljerijom ometajući izvlačenje ranjenih i u toj vatri Salih u samo 10 minuta biva po drugi put pogođen, ali ovog puta nažalost smrtno.

Iza Saliha su ostale supruga i dvije kćerke.

Sa legendarnim komandirom čete ginu i njegova tri saborca koji su uvijek bili rame uz rame sa Salihom, a to su:

ZULIĆ (Ćerim) MUSTAFA 1966.-1993.
MEHTIĆ (Redže) FAHRUDIN 1967.-1993.
REDŽIĆ (Hase) AMIR 1973.-1993.

Sve što je Salih učinio za odbranu BiH i njenog naroda više puta je bio pohvaljivan i nagrađivan, a naredbom GS ARBIH posthumno mu je dodijeljeno najveće ratno priznanje, značka "Zlatni ljiljan" i orden "Zlatnog grba sa mačevima".

Posthumno je proizveden u čin kapetana i sahranjen je na mjesnom mezarju Vinica. Njegovi saborci su sahranjeni na mezarju Humci.

Neka im je veliki rahmet i hvala.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!