Objavljena lista najsretnijih zemalja na svijetu, Švicarska je na tronu, Hrvatska 62., a BiH?

Izvještaj Ujedinjenih naroda

Objavljena lista najsretnijih zemalja na svijetu, Švicarska je na tronu, Hrvatska 62., a BiH?

Objavljeno na dan 24.04.2015 - 07:45 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba / Avaz.ba


Švicarska je najsretnija zemlja svijeta, navodi se u novom UN-ovom globalnom izvještaju o sreći kojim se pokušava utvrditi razina sreće u 158 zemalja svijeta, među kojima je Bosna i Hercegovina zauzela 96. mjesto.

UN-ova inicijativa 'Mreža rješenja za održivi razvoj' objavila je svoje četvrto godišnji izvješće o sreći u svijetu, uz koji je navedena i tabela zemalja po tome koliko su njihovi građani sretni. Lista je sastavljena na temelju Gallupovog globalnog istraživanja u više od 158 država, a ispitanici su stupanj sreće ocijenjivali od 0 do 10, pri čemu nula predstavlja najgori, a desetka najbolji mogući život.

Najsretniji su stanovnici Švicarske (prosječna ocjena 7,58), slijede Islanđani (7,56), Danci (7,52), Norvežani (7,51) i Kanađani (7,42). Hrvatska je na 62. mjestu s ocjenom 5,75. To je četiri mjesta lošije u odnosu na izvještaj objavljen 2013, a Crna Gora 83.(5,19), Srbija 87.(5,12) mjesto. Od zemalja EU-a nesretnijima od Hrvata smatraju se i Bugari, Grci, Latvijci, Portugalci i Rumunji. Najnesretnijih pet država na svijetu su Ruanda (3,46), Benin (3,34), Sirija (3,00), Burundi (2,90) i Togo (2,83).

Svjetski izvještaj o sreći za 2015. uključuje i analizu s područja gospodarstva, psihologije, zdravlja, BDP-a po glavi stanovnika, društvene podrške, očekivane životne dobi, percepcije korupcije i solidarnosti sugrađana. Prvi izvještaj UN-a o stanju sreće u svijetu 2012. izazvao je veliku pažnju medija jer bio prvi pokušaj da se utvrdi stanje globalne sreće.

Urednik izvještaja profesor John F. Helliwell sa univerziteta British Columbia rekao je u č da su on i ostali autori zadovoljni što sve više vlada u svijetu gleda sreću i dobrobit kao mjere za ostvarenje nacionalnog napretka. 


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!