Od 1980. udvostručen broj dana u godini kada temperature prelaze 50 stepeni

Klimatske promjene

Od 1980. udvostručen broj dana u godini kada temperature prelaze 50 stepeni

Objavljeno na dan 14.09.2021 - 06:21 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Broj izuzetno vrućih dana na godišnjem nivou, kada temperatura dosegne 50 stepeni celzija, udvostručio se od osamdesetih godina prošlog stoljeća, otkrila je globalna analiza koju je proveo BBC.

Temperature rastu u svim dijelovima svijeta, stvarajući tako velike izazove za ljudsko zdravlje i način na koji smo navikli živjeti.

Ukupan broj dana kada je temperatura porasla iznad 50 stepeni Celzijusa se povećavao u svakoj deceniji od 1980. godine. U prosjeku, između 1980. i 2009. godine temperature su prelazile 50 stepeni Celzijusa oko 14 dana u godini. Ovaj broj je porastao na 26 između 2010. i 2019. godine, piše BBC.

Pored toga, temperature su bile više od 45 stepeni Celzijusa u prosjeku dodatne dvije sedmice godišnje. Friederike Otto, pomoćna direktorica Instituta za okoliš na Univerzitetu u Oxfordu, kaže kako se porast temperatura može pripisati sagorijevanju fosilnih goriva.

Nakon rekordnih temperatura od 48,8 stepeni Celzijusa u Italiji i 49,6 stepeni Celzijusa u Kanadi - naučnici su upozorili da će se ovakve stvari sve više preslikavati na ostatak svijeta ukoliko se ne smanji emisija fosilnih goriva.

Naučnici pozivaju na hitnu reakciju svjetskih lidera na UN-ovom samitu, koji će biti održan u novembru. Od njih će se tada tražiti da se obavežu na novo smanjenje emisije kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje.

Foto: EPA-EFE

 

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!