Odavao informacije dilerima: Bivši inspektor FUP-a ostaje u pritvoru

Na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo

Odavao informacije dilerima: Bivši inspektor FUP-a ostaje u pritvoru

Objavljeno na dan 21.08.2019 - 11:28 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, Općinski sud Sarajevo produžio je pritvor bivšem inspektoru Federalne uprave policije Erminu Zuki (39), osumnjičenom za  primanje dara ili drugih oblika koristi i odavanje službene tajne.

Pritvor je Zuki produžen za još mjesec  dana, do 24. septembra ili druge odluke Suda, potvrđeno je u Tužilaštvu KS.

Osumnjičenom je pritvor produžen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecajem na svjedoke ili prikrivanjem dokaza, kao i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. 

Zuko je po nalogu Tužilaštva KS uhapšen u maju, a sumnjiči se da je odavao informacije iz pojedinih istraga, dojavljivao osumnjičenima da su predmet rada FUP-a zbog krivičnog djela  neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te da je otkrivao i posebne istražne radnje za što je tražio i uzimao novac.

Kako se nakon hapšenja nezvanično moglo čuti, on je  sarađivao sa dilerima iz grupe Edisa Bunara, koja je pohapšena u martu ove godine u akciji "Prizma" zbog organiziranog rasturanja narkotika na području Kantona Sarajevo.

Tokom istrage usmjerene protiv ove grupe istražitelji su došli do informacija da su Bunar i njegova ekipa dobijali operativne podatke o kretanju policije, mjestu i vremenu pretresa i slično, te su shvatili da im te informacije odaje neko iz policije. Dalja istraga odvela ih je do Zuke, kojeg su potom uhapsili.

Navodno su ga policiji prijavili upravo članovi grupe sa kojom je sarađivao.

U akciji "Prizma" koju su izveli pripadnici FUP-a u martu, osim Bunara i njegove supruge Nerme, koji se sumnjiče da su organizirali i rukovodili grupom, uhapšeno je još 10 osoba, među kojima i Bunarova majka Belka.

Tokom pretresa na deset lokacija u općinama Novi Grad i Centar, pronađeni su i oduzeti heroin, marihuana, spid, veća količina novca za koji se sumnja da potječe od preprodaje droge, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!