Odgođen stečaj Agrokomerca, Novaliću stigla prijava

USK

Odgođen stečaj Agrokomerca, Novaliću stigla prijava

Objavljeno na dan 18.02.2019 - 13:45 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Dok se povjerioci žale da finansijska konsolidacija nikad nije bila iskrena namjera, Kantonalni sud u Bihaću je donio odluku da se ne ide u stečaj Agrokomerca

Bivši direktor i jedan od povjerilaca Agrokomerca Aldin Šuvić podnio je 11. februara krivičnu prijavu protiv federalnog premijera Fadila Novalića i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, a zbog donošenja Uredbe o finansijskoj konsolidaciji Agrokomerca iz 2017. godine, zbog sumnje u protivzakonito posredovanje i propuštanje dužnosti nadzora. Naime, Vlada Federacije je titular imovine Agrokomerca, a Šuvić je krivičnu prijavu podnio federalnom Tužilaštvu u Sarajevu.

Uvažena žalba

Desilo se to neposredno nakon što je propao pokušaj otvaranja stečaja u Agrokomercu, koji je prošle godine pokrenut pred Općinskim sudom u Bihaću. Podsjećamo, na postupak su se žalili stečajni dužnik d.d. Agrokomerc Velika Kladuša te pravobranilaštva USK-a i Federacije.

Kantonalni sud i vijeće, u sastavu u kojem su bili predsjednica Suda Fata Nadarević, Vlatka Ivaniš i Gara Šahinović, uvažili su žalbu Agrokomerca, a žalbe oba pravobranilaštva su odbačene kao nedopuštene.

U obrazloženju Kantonalnog suda, objavljenom 31. januara, podsjeća se da je 10. januara 2019. otvoren stečajni postupak nad imovinom Agrokomerca, te da su pozvani povjerioci da u roku od 30 dana objave listu svojih potraživanja.

- Stečajni dužnik (Agrokomerc d.d.) putem punomoćnika Ferida Mujagića i Mirsade Bašić u žalbama pobija rješenje u cijelosti zbog povreda odredaba stečajnog i parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava sa prijedlogom da se pobijano rješenje preinači na način da se odbaci prijedlog za otvaranje stečajnog postupka ili da se pobijeno rješenje ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, stoji u obrazloženju.

Prijedlog upravnika

Prvostepeni organ, Općinski sud u Bihaću, trebao bi ponovo razmatrati predmet, ali ne prije ljeta. U međuvremenu, stečajni upravnik Šefik Smlatić zatražio je od Općinskog suda da ga razriješi dužnosti sa prijedlogom, kad se otklone nedostaci u prvom rješenju, da ga ne imenuju ponovo na ovaj zadatak.

A što se tiče krivične prijave, bivši direktor Aldin Šuvić i ranije je upućivao tužbe i prijave, međutim sada se prvi put obratio federalnom Tužilaštvu.

Zanimljivo je da je u predstečajnom postupku, kao jedan od razloga za pokretanje stečaja, kao propust navedeno to da se postupak konsolidacije preduzeća Agrokomerc d.d. nikad nije završio, jer nije bilo stvarne namjere. Međutim, Kantonalni sud je bio izričit da se mora uzeti u obzir Uredba o finansijskoj konsolidaciji prije nego se ponovo otvori priča o stečaju.

FAHRUDIN BENDER

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!