Odgovor iz državnog Ministarstva: Hoće li vozački ispiti u BiH biti skuplji

BiH

Odgovor iz državnog Ministarstva: Hoće li vozački ispiti u BiH biti skuplji

Objavljeno na dan 25.10.2019 - 12:17 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Ministarstvo komunikacija i transporta u Vijeću ministara dostavilo je Ministarstvu finansija i trezora tražene analize i dopune u vezi sa odlukom o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za upravljanje motornim vozilima.

U Ministarstvu finansija i trezora je rečeno da još nisu dali mišljenje na dopunjeni materijal Ministarstva komunikacija i transporta, odnosno na odluku kojom treba da bude regulisana cijena vozačkih ispita. Ministarstvo komunikacija i transporta još prošle godine zatražilo je od Ministarstva finansija i trezora mišljenje na prijedlog odluke koja bi dovela do povećanja cijene polaganja vozačkih ispita.

U obrazloženju prijedloga odluke navedeno je da važećim pravilnikom nisu propisane cijene osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila i da auto-škole slobodno određuju cijenu. Kao cilj donošenja odluke Ministarstvo komunikacija i transporta navelo je eliminisanje nelojalne konkurencije i neprirodno nisku cijenu osposobljavanja u pojedinim auto-školama, uz ocjenu da to ide nauštrb kvaliteta procesa osposobljavanja kandidata.
Razmatrajući predloženu odluku, Ministarstvo finansija i trezora tada je konstatovalo da ne postoji jasna uporedna analiza koja bi potvrdila postojanje konkurencije, te da nisu dostavljena mišljenja nadležnih ministarstava, kao ni izvještaj o obavljenim javnim konsultacijama.

"Predlagač nije dostavio ni uporednu analizu postojećeg stanja na osnovu važećeg obračuna i utvrđivanja cijena časa i obračuna u odnosu na novopredložene cijene", dodaje se u mišljenju Ministarstva finansija i trezora.

Jedna od primjedaba Ministarstva finansija odnosila se i na navode Ministarstva komunikacija i transporta da sredstva uplaćena na ime osposobljavanja vozača predstavljaju zaradu auto-škola, uz podsjećanje da zarada auto-škola predstavlja osnovu za obračun entitetskog fiskalnog prihoda na osnovu dobiti.

Zbog svega navedenog Ministarstvo finansija i trezora zatražilo je od Ministarstva komunikacija i transporta da obrazloženje odluke dopune i da ga ponovo dostave radi davanja mišljenja.

"Čim se završe neophodne analize i provjere, Ministarstvo finansija i trezora daće mišljenje na dostavljeni materijal imajući u vidu važnost ove odluke i njen uticaj na polaznike auto-škola i opravdan interes javnosti u vezi s ovim pitanjem", rečeno je u ovom ministarstvu.

Iz Ministarstva finansija i trezora podsjećaju da je njihovo mišljenje obavezno u pripremama materijala za sjednice Savjeta ministara, jer je tako propisano Zakonom o Savjetu ministara i Poslovnikom o radu, dok materijale za sjednicu priprema Generalni sekretarijat Savjeta ministara.

Odluke o dnevnom redu u nadležnosti su predsjedavajućeg Savjeta ministara, zbog čega u Ministarstvu finansija nisu u mogućnosti da kažu kada će se neki materijal naći na dnevnom redu.
Prijedlogom odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila predviđeno je da cijena teorijskog časa za sve kategorije košta sedam KM, a cijena praktičnog časa za kandidate za B kategoriju 30,50 KM.

Cijena praktičnog časa za kandidate za B kategoriju bila bi osnova u odnosu na koju bi se izračunavale cijene praktičnih časova za ostale kategorije.

Prema računicama banjalučkih auto-škola, kandidat za vozačku dozvolu B kategorije, a koji sve položi iz prvog pokušaja, sada može proći sa troškom nešto većim od 800 KM, a usvoji li se ova odluka, cijena će, tvrde, iznositi više od 1.600 KM.

Za A kategoriju polaganje bi moglo dostići cifru veću od 700 KM, umjesto sadašnjih oko 300 KM, dok bi za vozače autobusa dobijanje dozvole umjesto sadašnjih 1.200 KM koštalo 2.100 KM.

Iz auto-škola upozoravaju da bi ovakvo poskupljenje uticalo na povećan broj motociklista bez vozačke dozvole na putevima, te na još veći postojeći deficit profesionalnih vozača.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!