Odlučuju o našoj imovini, a ništa nas ne pitaju

Građani nezadovoljni najavljenom gradnjom hidroelektrana na Drini

Odlučuju o našoj imovini, a ništa nas ne pitaju

Objavljeno na dan 02.04.2019 - 09:02 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Odbornici Skupštine općine Foča prihvatili su informaciju “Elektroprivrede RS” o gradnji hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci na rijeci Drini.  

Tri objekta

Prema pojašnjenjima direktora “Elektroprivrede RS” Luke Petrovića, radi se o tri objekta snage veće od 180 megavata, čija bi gradnja koštala 425 miliona eura. Vlada Republike Srpske ove projekte planira realizirati u saradnji s “Elektroprivredom Srbije”, koja bi imala 51 posto udjela u vlasništvu.

- Imali smo prezentaciju bez tehničkih detalja, u smislu koje parcele se potapaju, tako da nije ni bilo elemenata za diskusiju. Sve je to još na nivou idejnog projekta. Ova komisija bi trebala prikupiti sve podatke i prezentirati ih stanovnicima. Eksproprijacija oko Buk Bijele davno je završena, HE Foča bi se gradila u nekom usjeku, gdje ne bi imala dodira sa privatnom imovinom, tako da je HE Paunci jedina centrala koja će se doticati privatne imovine i kuća – kazao nam je predsjedavajući Skupštine Izet Spahić.

Spahić: Prikupiti sve podatke

Oglasili su se i građani Paunaca, Čaira, Karačića, Ribara i Jošanice, koji su odbornicima u Skupštini uputili pismo protestirajući zbog planova o gradnji hidroelektrana koje bi njihov život učinile nemogućim.

Braniti živote

- Djelovanjem neodgovornih političara, energetskih lobista i novopečenih tajkuna, koji su za Drinu vezani samo nezajažljivim ličnim interesima i profitom, nanijela bi se trajna i nemjerljiva šteta, koja nema veze s općim interesom građana RS i BiH, a još manje lokalne zajednice. Odlučuju o nama, našoj imovini i našim sudbinama, a da nas o tome ne pitaju i pokušavaju dovesti pred svršen čin, kao da i ne postojimo – naveli su, između ostalog, u pismu te su dodali da su spremni braniti svoje pravo na život.

Povratnička mjesta bez struje 

U općini u kojoj se planira gradnja čak tri hidroelektrane, brojna sela nemaju struju.

- Nekoliko skoro kompletnih povratničkih mjesnih zajednica, sa tridesetak sela i zaselaka, nema struje. U Jeleču su izgrađene tri male hidroelektrane, a okolna povratnička sela nemaju struju. Zatražio sam od direktora da se ovaj problem počne rješavati brže i uz aktivnije učešće “Elektroprivrede RS” – dodao je Spahić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!