Održan posljednji sastanak SDA i HDZ-a o ključnim pitanjima, slijedi uključivanje drugih stranaka

IZBORNI ZAKON

Održan posljednji sastanak SDA i HDZ-a o ključnim pitanjima, slijedi uključivanje drugih stranaka

Objavljeno na dan 03.06.2021 - 15:18 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Delegacije SDA i HDZ-a, koje su predvodili lideri stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović, održale su danas posljednji sastanak u ovom formatu o ključnim pitanjima koja optrećuju Federaciju BiH.

Iako nema dogovora o ključnim pitanjima, Izetbegović je rekao da je postignut određeni napredak.

"Mislim da je ovo danas posljednji sastanka u ovom reduciranom formatu SDA i HDZ-a. Sljedeći sastanak bi trebao biti između predsjednika parlamentarnih stranaka. U međuvremenu, mislim da ćemo Čović i ja imati sastanak s prijateljima iz međunarodne zajednice", rekao je Izetbegović.

Dodao je su pokušali definisati minimum onoga u čemu se slažu.

"Još nemamo zajednički stav o svemu, ali su stavovi ipak približeni da tako da ima nekog optimizma", rekao je Izetbegović.

Čović je pojasnio da su danas još jednom razgovarali o temama koje su bile na dnevom redu posljednjih mjeseci. Glavne teme su izmjene Izbornog zakona, formiranje vlasti na federalnom nivou te evropski put BiH, odnosno zakoni za koje smo preuzeli obavezu da će biti usvojeni."Čini se da smo došli do trenutka kada trebamo pozvati svjedoke sporazuma koji smo potpisali prije godinu dana u Mostaru. Mislim da ćemo trebati s njima ovih dana sjesti i raspraviti stari koje smo pokušali između sebe dogovoriti", rekao je Čović.

Dodao je da su ključne stvari izbor članova Predsjedništva BiH i domova naroda, gdje "želimo da ispoštujemo sve presude Ustavnog suda BiH, legitimno predstavljanje naroda, i Suda u Strazburu”. Rekao je da su one pomirljive. Dodao je da se, prema potrebi, može pristupiti ograničenim izmjenama Ustava.

"Nadam se da ćemo za sedam do 10 dana imati ove razgovore i onda ćemo biti vrlo jasni oko toga kojim putem dalje ići. Procjena je da se ne može izaći iz ove neizborne 2021. godine bez dogovora. Nadam se da ćemo do kraja šestog mjeseca imati okvir", naglasio je lider HDZ-a.

Odgovarajući na pitanja novinara, Izetbegović je rekao da je bilo pomaka.

Kao primjer je naveo to što je HDZ prihvatio da će biti neophodne izmjene Ustava u manjem obimu, koje će "omogućiti Sjediću ili Finciju da budu kandidati za člana Predsjedništva BiH"."Onda, treba uraditi izmjene Izbornog zakona koje će povećati šanse hrvatskom korpusu da jedan od članova ostane Hrvat ili bude izraz volje hrvatskog naroda", naveo je predsjednik SDA, te dodao da dolazi u obzir ono što je bilo u Aprilskom paketu, ali o tome će se razgovarati s predsjednicima parlamentarnih stranaka.

Dodao je da je HDZ spreman da se ide ka tome da Dom naroda FBiH štiti isključivo vitalni nacionalni interes.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!