Održana ulična akcija na Gradskom trgu u Bihaću:  Dan braniteljica ljudskih prava

„Pravedan tretman žene žrtve nasilja u sistemu zaštite - Pravo i potreba“

Održana ulična akcija na Gradskom trgu u Bihaću: Dan braniteljica ljudskih prava

Objavljeno na dan 30.11.2020 - 10:00 | Izvor: USKinfo.ba |


U okviru kampanje 16. Dana aktivizma , na Dan braniteljice ljudskih prava 29.11. u Bihaću na Gradskom trgu  aktivistkinje  Glasa žene Bihać družile su se sa građanima i građanka Bihaća. 

Tim povodom građani su se informirali o kampanji koja se provodi širom BiH - Pravedan tretman žena žrtava nasilja u sistemu zaštite – PRAVO I POTREBA.

Organizacija Glas žene Bihać u Unsko sanskom kanton je dio kamapanje koja je rezultat Inicijative  predate u oktobru 2020. sa Prijedlogom teksta za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH uvođenjem instituta "Osoba od povjerenja“.

Inicijativa je dobila podršku od Ministarstva pravde FBiH i, po riječima Federalnog ministra, biće razmatrana po hitnom postupku.

Ovu Inicijativu i kampanju provodi Centri ženski prava Zenica u suradnji sa sestrinskim organizacijama širom Bosne i Hercegovine. 


Uvođenjem navedenog instituta kroz izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH žrtva bi imala pravo imati uz sebe osobu koja će joj dati snage da prijavi krivično djelo, da joj bude podrška prilikom komuniciranja sa bilo kojim organom u sistemu zaštite od nasilja u porodici, te da je osnaži da se efektivno uključi u sudski postupak, kroz svjedočenje, isticanje imovinskopravnog zahtjeva, izjavljivanje žalbe na presudu itd. 

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH kroz uvođenje instituta „osobe od povjerenja“ omogućile bi se konkretne mjere kojima bi se ojačao položaj žrtve nasilja u porodici, osiguravanjem da su njena prava i interesi dosljedno i adekvatno predstavljeni i uzeti u obzir u svim fazama i kroz sve institucionalne i vaninstitucionalne mehanizme zaštite. 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!