Oduzeto pola miliona KM zbog sumnje na pranje novca povezano s nabavkom zaštitnih maski

MEĐUNARODNA OPERACIJA

Oduzeto pola miliona KM zbog sumnje na pranje novca povezano s nabavkom zaštitnih maski

Objavljeno na dan 02.04.2020 - 11:09 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Istražitelji iz Bosne i Hercegovine učestvovali su, kako je to saopćeno iz Tužilaštva BiH, u međunarodnoj operaciji kako bi se spriječilo moguće pranje novca povezano s nabavkom zaštitnih maski za preduzeće iz Slovenije.

"Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama iz Slovenije, sudjelovalo je u međunarodnoj operaciji u okviru koje su u BiH privremeno oduzeta sredstva u iznosu većem od pola miliona KM", stoji u saopćenju.

Aktivnosti su, kako je to saopćeno, u koordinaciji s kolegama iz Slovenije poduzeli tužitelj i istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, zajedno sa policijskim djelatnicima SIPA-e.

"Aktivnosti se odnose na sumnju u prijevaru prilikom nabave zaštitnih maski za jedno poduzeće iz Slovenije, u kojem su sudjelovali i određeni državljani i preduzeća iz Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Zbog sumnje u nezakonite aktivnosti, zatražena je saradnja institucija BiH, te su na prijedlog Tužiteljstva BiH i naredbu Suda BiH policijski djelatnici SIPA poduzeli određene aktivnosti na prikupljanju dokaza i blokadi novca.

"Oduzeta je određena dokumentacija od četiri pravne i dvije fizičke osobe, zbog sumnje u kazneno djelo pranja novca u iznosu od 586.749 KM. Istraga u ovoj međunarodnoj operaciji se nastavlja", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!