Oglasili se iz MUP-a ZDK o BH Fanaticosima: Morali smo intervenirati

Nakon što je ova navijačka grupa napustila Bilino polje

Oglasili se iz MUP-a ZDK o BH Fanaticosima: Morali smo intervenirati

Objavljeno na dan 06.09.2019 - 07:40 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Uoči početka sinoćnje utakmice 5. kola kvalifikacija za EURO između reprezentacija BiH i Lihtenštajna (5:0) u Zenici desio se manji incident nakon čega su navijači BiH, popularni BH Fanaticosi, napustili stadion.

O ovom incidentu oglasili su se i iz MUP-a ZDK.

- U službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, nakon odigravanja međunarodne utakmice između nogometnih reprezentacija BiH i Lihtenštajna, održan je sastanak Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju naznačene utakmice.

Na održanom sastanku je prvenstveno izvršena analiza poduzetih aktivnosti, kao i cjelokupnog postupanja po Planu mjera i radnji operativnog, fizičkog, KDZ i saobraćajnog osiguravanja naznačene utakmice. Tom prilikom je konstatirano da za vrijeme i nakon utakmice, na području Grada Zenica i stadiona Bilino polje nisu zabilježeni bilo kakvi izgredi niti slučajevi ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju.

Kako je potvrđeno, policijski službenici su intervenirali samo u jednom slučaju, kada je jedan od navijača BH Fanaticosa nosio spornu majicu sa uvredljivim sadržajem za pripadnike policije. Policijski službenici su izveli navijača sa tribine, a nakon što je skinuta sporna majica navijač je vraćen na stadion. Navedenom licu će zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu biti izdat prekršajni nalog. 
Za poduzimanje svih aktivnosti na obezbjeđenju ovog sportskog događaja je angažirano oko 500 policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, pripadnika Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, pripadnika specijalnih policijskih jedinica i jedinica za podršku ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona, kao i policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. U sklopu naznačenih aktivnosti je angažirano i više službenih pasa obučenih za djelovanje u slučajevima nereda, zatim obučenih za pronalazak narkotičkih sredstava i eksploziva.

Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo svim građanima i gostima, koji su prepoznali naše napore, postupali u skladu sa izdatim naredbama i uputama policijskih službenika, te korektnim i sportskim ponašanjem dali svoj doprinos na stvaranju jednog sigurnog ambijenta - saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Podsjetimo, sinoć su se oglasili i BH Fanaticosi putem Facebooka i pojasnila razloge za ovaj potez: 

- Radi vršenja represije nad navijačima Bosne i Hercegovine, BHF je napustio sjevernu tribinu u Zenici - naveli su.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!