Ogrešević: Nema poziva od SDA, sa SBB-om i PDA ćemo se dogovoriti o načinu razgovora

Predsjednik A-SDA

Ogrešević: Nema poziva od SDA, sa SBB-om i PDA ćemo se dogovoriti o načinu razgovora

Objavljeno na dan 18.02.2019 - 11:04 | Izvor: USKinfo.ba | oslobođenje.ba


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović za ovu sedmicu najavio je kako će sa SBB-om, PDA i A SDA pregovarati na odvojenim sastancima u vezi s formiranjem vlasti na federalnom i državnom nivou.

Najava sastanaka sa ovim strankama uslijedila je nakon odluke stranaka okupljenih u BH blok (SDP, DF i Naša stranka) da ostanu u opoziciji, te sastanka koji je SDA održala s HDZ-om.

Time bi počeli pregovori o mogućim novim koalicionim partnerima iz Federacije BiH.

Ništa zvanično

Ipak, kako nam je kazao predsjednik A SDA Nermin Ogrešević, zvanični poziv za sastanak još nije stigao.

- Nismo dobili nikakav poziv. Mi ćemo se sa partnerima SBB-om i PDA dogovoriti o načinu razgovora. Nećemo se dogovarati za sebe, nastupamo zajedno, kazao je Ogrešević za naš list.

Podsjetimo, Izetbegović je, nakon sastanka u Sarajevu sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, istakao da “nakon odluka SDP-a sada imamo prostor otvoren da se od ostalih stranaka koje su fundirane u bošnjačkom izbornom tijelu napravi taj naš dio u sljedećih desetak dana”.

- Mi ćemo ih pojedinačno pozvati na razgovor, mada oni imaju pravo da nastupaju kao blok, ali mi nemamo namjeru zvati ih kao blok. Od početka smo rekli da su za nas svi prihvatljivi partneri. Uostalom, mi nismo imali lošu saradnju sa SBB-om. Bila je jedna nervoza u odnosima lidera, jer je gospodin Radončić uporno nas optuživao za neke probleme koje je imao sa Tužilaštvom, ali nadam se da će i te stvari prestati i ta njegova lična frustracija, ali općenito, stranke nisu loše sarađivale u parlamentima i federalnoj Vladi, ocijenio je Izetbegović.

Čović je naveo da HDZBiH neće odlučivati o tome ko će ući blok unutar bošnjačkog naroda i da će to “odlučivati onaj ko ima legitimitet bošnjačkog naroda”.

Radončić je ranije rekao da je delegacija SBB-a, kao i druge relevantne stranke u FBiH, već razgovarala s kolegama iz SDA na poziv te stranke: “Istina, to je bio jedini slučaj da u tome nisu učestvovali predsjednici stranaka. Od razgovora, pa eventualno i s polemičkim dionicama, niko ne može imati štete”.

SNSD traži odbranu?

- SBB, kao i sve druge stranke, stavove o ovako bitnim pitanjima zauzima na organima stranke, koji o tome još nisu odlučivali. Moje je mišljenje, i lično i kao potpredsjednika stranke, da je patriotska dužnost nigdje i ni u kakvim okolnostima ne ulaziti u koaliciju sa SDA i te stavove ću zagovarati na svim organima stranke, istakao je potpredsjednik SBB-a Damir Arnaut.

Izetbegović je najavio i da će biti održan sastanak na nivou lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a, kako bi se iznašlo rješenje kada je u pitanju pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Upravo zbog trakavice oko mandatara i MAP-a nezvanično se spominje da će SNSD insistirati na tome da dobije Ministarstvo odbrane.

Ove informacije u SNSD-u nisu mogli komentarisati ni potvrditi, ali će ove sedmice vodeća stranka iz RS-a razgovarati sa predstavnicima opozicije.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!