OHR: Brine nas što RS nije odustao od referenduma, već ga je samo odgodio

Povodom zaključaka

OHR: Brine nas što RS nije odustao od referenduma, već ga je samo odgodio

Objavljeno na dan 07.11.2017 - 16:11 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


OHR je upoznat sa današnjom odlukom Narodne skupštine Republike Srpske kojom je van snage stavljena odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH iz 2015. godine, i o ovlastima i odlukama visokog predstavnika.

Kako je navedeno u izvještaju koji je visoki predstavnik podnio Vijeću sigurnosti UN-a, odluka iz 2015. godine bila je problematična s obzirom na to da je nastojala rješavati pitanja koja su izvan nadležnosti Republike Srpske. Odluka je predstavljala otvoreno osporavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine i kršenje obaveza i dužnosti koje Republika Srpska ima na osnovu Aneksa 4. i Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir.

OHR brinu i neki drugi zaključci donijeti na današnjoj sjednici NSRS, posebno oni koji traže ponovno uvođenje odluke o referendumu “čim bude postignut konsenzus svih značajnih političkih subjekata u RS” te podršku za inicijativu o građanskoj peticiji na istu temu. U vezi s tim, visoki predstavnik želi istaći da vlasti RS imaju pravo organizirati referendume samo o pitanjima koja spadaju u njihove ustavne nadležnosti. To očigledno nije slučaj sa zakonima kojima se osnivaju pravosudne institucije na državnom nivou niti kada su u pitanju odluke visokog predstavnika.

Nadalje, visoki predstavnik želi ponoviti da, u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir, bh. entiteti zakonski postoje samo na temelju Ustava BiH i nemaju pravo miješati se u isključive nadležnosti institucija BiH.

Visoki predstavnik poziva sve organe vlasti u BiH da se zajedno i konstruktivno angažiraju kako bi se osiguralo jačanje i nezavisan rad pravosudnih institucija na svim nivoima.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!