Oko 180 djece migranata počelo pohađati nastavu u Bihaću i Cazinu

Djeca su raspoređena u tri grupe

Oko 180 djece migranata počelo pohađati nastavu u Bihaću i Cazinu

Objavljeno na dan 02.10.2019 - 09:11 | Izvor: USKinfo.ba | federalna.ba


Djeca migranata i izbjeglica, koja se trenutno nalaze u prihvatnim centrima Sedra i Borići, krenula su u školu. Oko 180 djevojčica i dječaka uglavnom iz Irana, Pakistana, Afganistana i Sirije upisani  su u četiri osnovne škole  na području Bihaća i Cazina.

U OŠ "Prekounje" trenutno nastavu pohađaju 24 mališana iz prihvatnih centara, dok ostali čekaju ljekarsko uvjerenje kako bi se i oni uključili u nastavu.

„Djeca su raspoređena u tri grupe prema uzrastu. S njima rade tri nastavnice konstantno, međutim osim Heart metodologije po kojoj rade nastavnice, zastupljena je i predmetna nastava.“, pojašnjava Edina Mehić, pedagogica OŠ „Prekounje“.

U okviru Heart programa djeca uče bosanski jezik te imaju kreativne radionice i aktivnosti na otvorenom. Nakon toga se odlučuje tko će od njih biti uključen u redovan nastavni program.

„Mogu vam reći da je to dosta ostavilo pozitivnog iskustva iza mene, Heart obuka i ona je veoma važna u ovom procesu djece u pokretu zato što im mnogo pomaže pri iscjeljenju i da se oslobode svojih trauma.“, rekla je Erna Muslić, profesorica razredne nastave.

„Ja se zovem Dunja, imam 13 godina i dolazim iz Afganistana. Učimo, igramo se i družimo.“, kaže učenica iz Afganistana.

Za djecu migranata škola je najsigurnije mjesto, u kojoj uz prijatelje, razne aktivnosti i puno ljubavi nakratko zaborave na probleme i traume koje su proživjeli na putu dugom hiljade kilometara.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!