Općina u ratu službeno prisvojila oteto porodično blago protjeranih Bošnjaka!

Stolac

Općina u ratu službeno prisvojila oteto porodično blago protjeranih Bošnjaka!

Objavljeno na dan 16.01.2019 - 13:46 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Povodom informacija i dokumenata koji su se pojavili u medijima, a u kojima su predočeni dokazi kako je HVO oduzimao novac, nakit i druge vrijednosti Bošnjacima prilikom deportacije u logore i etničkog čišćenja, Udruženje logoraša Stolac reagiralo je na ove nove dokaze o evidentnom kršenju Ženevske konvencije, odnosno međunarnodnog običajnog humanitarnog prava.

"Osim sada već poznatog dokumenata Soko Zrakoplovne industrije d.d. Mostar, od 22. juna 1993, Zamolnica za izuzimanje 10 zatvorenika iz zatvora Heliodrom – Mostar, koju potpisuje Dragan Čović, kao dipl. inž.st., mediji su objavili i dokumente koji svjedoče o brutalnoj otimačini i krađi HVO-a, sa potpisima Bošnjaka kojima je otuđen novac, nakit i druge vrijednosti, a koje je kasnije Općina Stolac, poput nacističkih vlasti iz Drugog svjetskog rata, prisvojila!

Naime, predsjednik Općinskog vjeća Stolac dr. Anđelko Marković, svojim potpisom verificirao je Zaključak Broj-01-324/94, od 13. decembra 1994, u kojem navodi: 'Novac uzet na čuvanje od građana muslimanske narodnosti u mjesecu kolovozu 1993. godine, koji se nalazi u PBZ Opuzen ima se staviti na račun Općinskog vijeća Stolac. Općinsko vijeće Stolac uzima novac za potrebe obnove objekata stradalih u ratu i preuzima na sebe odgovornost za povrat novca na temelju zapisnika sačinjenog prilikom uzimanja novca na čuvanje. O realizaciji Zaključka starat će se predsjednik općinskog vijeća Stolac'”, navodi se u saopćenju logoraša.

Foto: Udruženje logoraša Stolac: Strašno...

Anđelko Marković, nastavlja se u saopćenju, dana 20. decembra 1994. izdaje potvrdu u kojoj stoji: „Novac uzet na čuvanje od građana muslimanske narodnosti u mjesecu kolovozu 1993. godine položen je na štednu knjižicu na ime gospodina Marinka Katića, sina Zdravka iz Rotimlje, općina Stolac, novac je podignut s knjižice i položen na račun Općinskog vijeća Stolac, o istom novcu sačinjen je zapisnik.“

Udruženje logoraša Stolac će pokrenuti inicijativu, te ispitati sve mogućnosti da tužbom protiv Općine Stolac i ratnih izvršitelja utvrdi gdje su završili izuzeti novac, zlato, porodično blago od građana bošnjačke nacionalnosti Stoca.

"Ovim putem pozivamo i istražitelje i tužitelje SIPA-e, kako bi ova frapantna saznanja dobila sudski epilog. Ovakvi dokazi još jednom potvrđuju zločinački karakter tzv. Herceg-Bosne, ali i pravomoćnu presudu u Haagu kojom je potvrđen međunarodni sukob u Bosni i Hercegovini i uloga Republike Hrvatske. Sada je na domaćim organima da do kraja istjeraju pravdu i za lokalne ratne moćnike i njihovu ulogu tokom devedesetih", zaključuje se u poruci stolačkih logoraša.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!