Opomena Dodiku iz UN-a: Ulazak u NATO je želja naroda, a BiH je donijela potrebne zakone

GOVOR KAREN PIERCE

Opomena Dodiku iz UN-a: Ulazak u NATO je želja naroda, a BiH je donijela potrebne zakone

Objavljeno na dan 07.11.2019 - 07:07 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ambasadorica Karen Pierce, stalna predstavnica Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama, imala je sinoć zapažen govor tokom zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a o važnosti OHR-a i potrebi korištenja bonskih ovlasti u BiH.

"Vjerujemo da Ured visokog predstavnika i dalje igra bitnu ulogu u Bosni i Hercegovini i ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući korištenje bonskih ovlasti ako i kada situacija zahtijeva. A razlog za to je, mislim, očigledan. Ima nekih ljudi, uključujući neke čelnike u Bosni i Hercegovini, koji žele učiniti sve što mogu kako bi zaustavili BiH da bude napredna i normalna država", kazala je Pierce.

Kako kaže, Dejton zahtijeva da Bosna bude nezavisna država koja ima dva entiteta, Federaciju i Republiku Srpsku.

"Ali, to ne postavlja entitete iznad države i zato, sve dok postoje čelnici u Bosni koji odbijaju priznati ili koji rade protiv tog vrlo važnog aspekta državnosti Bosne i Hercegovine, koji je utvrđen u Dejtonu, kodificiranog od ovog Vijeća i implementiranog tokom niza godina preko Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, sve dok se nastavlja taj antagonistički pristup Bosni kao državi, OHR i bonske ovlasti i dalje će biti neophodni. Stoga želim naglasiti vrlo čvrstu podršku Ujedinjenog Kraljevstva vama, visoki predstavniče, i vašem timu", kazala je Pierce.

Podržala je usvajanje rezolucije kojom je Evropska unija ovlaštena da i narednih 12 mjeseci nastavi operaciju Althea.

"Kako sam ja shvatila, u Bosni i Hercegovini postoje određeni zakoni koji kodificiraju euroatlantske integracije, kako u pogledu EU, tako i u pogledu NATO-a. Sigurno da postoje takve rezolucije i ovog vijeća, ali i brojne odluke Vijeća za provedbu mira i Upravnog odbora. A ta želja bosanskog naroda nikada nije poništena zakonom. Iako se lideri mogu protiviti tome, jer su se predomislili ili to ne odgovara njihovoj političkoj retorici, zakoni i odluke koje je donijela BiH, a koje podržava i međunarodna zajednica, govore u prilog tome da BiH želi ići tim euroatlantskim putem. A ovo su bitke koje treba voditi demokratskim, a ne nedemokratskim putem kroz polemiku i demagogiju", kazala je ambasadorica Pierce.

Podsjetila je da su njihovi prethodnici dan za danom donosili mnoge rezolucije kako bi pokušali zaustaviti sukobe i vratiti stabilnost i mir u BiH.

"Rat je trajao četiri užasne godine i zauvijek je izmijenio način na koji će UN čuvati mir. Godine 1995., kako smo to i danas mogli čuti, masakr u Srebrenici odnio je devet hiljada života muslimanskih muškaraca i djece, to je bio najgori masakr u Evropi nakon 1945. To nisu beznačajni događaji ni za Evropu, ni za Bosnu, a ni za Balkan", zaključila je Pierce.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!