Optužena za terorizam: Bosanka iz ISIL-a osuđena na 6,5 godina zatvora u SAD-u

Meliha Salkičević

Optužena za terorizam: Bosanka iz ISIL-a osuđena na 6,5 godina zatvora u SAD-u

Objavljeno na dan 22.06.2019 - 11:52 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Mediha Medy Salkičević, izbjeglica iz BiH, uhapšena 2015. u Čikagu zbog pomaganja ISIL-u, osuđena je na 6,5 godina zatvora.

Ova majka četvero djece provela je četiri godine u Saveznom zatvoru te nedavno priznala krivicu.

Ona je, prema pisanju američkih medija, godinama živjela u čikaškom predgrađu, gdje je i uhapšena. Kada je pritvorena, bila je zaposlena na aerodromu "Chicago O'Hara".

Nakon što je dugo negirala krivicu, priznala je da je bila dio grupe imigranata iz nekoliko američkih zemalja, koji su kupovali opremu i ostale potrepštine te, zajedno s novcem, slali borcima ISIL-a. Također, bila je dio grupe koja se pridružila Abdullahu Rami Pazaru, također porijeklom iz BiH, koji je do 2013. živio u Sent Luisu, a potom otišao u Siriju.

Salkičević je iz pritvora pisala okružnim vlastima i tražila pomilovanje s obzirom na, kako je isticala, brutalan život koji je preživjela u BiH tokom rata. 

Čikaški ABC" navodi da će advokati Medihe Salkičević vjerovatno tražiti manju kaznu ili uvjetno puštanje na slobodu, ali njoj u prilog ne idu izjave kako "nevjernici trebaju biti živi zakopani".

Ona je u šifriranim prepiskama koristila nadimke Medy Ummuluna i Bosna Meksiko, a američki mediji o njoj pišu pod naslovom "Mama iz predgrađa optužena za terorizam" 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!