Optužnica protiv bh. carinika: Na duhanu i aromi za nargilu budžet oštetili za 608 hiljada KM

TERETE SE ČETIRI OSOBE

Optužnica protiv bh. carinika: Na duhanu i aromi za nargilu budžet oštetili za 608 hiljada KM

Objavljeno na dan 05.07.2021 - 08:34 | Izvor: USKinfo.ba |


Optuženi se terete za više krivičnih djela povezanih sa krijumčarenjem akciznih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu. Dvojica optuženih su carinski službenici CI Šamac.  

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1. Ilić Mileta, rođenog 1985. godine u Loparama, nastanjen u Bijelini, državljanin BiH

2. Jovanović Zorana, rođenog 1973. godine u Gradačcu, nastanjen u Šamcu, državljanin BiH

3. Subotić Špire, rođenog 1958. godine u Brezi, državljanin BiH, uposlen u UIO BiH kao carinski službenik u CI Šamac

4. Beširević Ahmeda, rođenog 1983. godine u Brčkom, uposlen u UIO BiH, kao carinski službenik CI ŠamacOptuženi  Ilić i Jovanović se terete da su pristupili organizovanoj grupi ljudi, među kojima su i strani državljani iz više zemalja, sa preduzećima sa sjedištem u Beogradu, te postali dio organizovane mreže preprodavača i posrednika za krijumčarenje i prodaju akciznih duhanskih proizvoda (duhan za vodenu lulu i arome za nargile), koje spadaju u akcizne proizvode, te iako svjesni da nemaju potrebna odobrenja niti akcizne markice za proizvode, vršili krijumčarenje velikih količina duhanskih prerađevina u količinama od nekoliko tona, sa područja R Srbije u Bosnu i Hercegovinu, gdje su duhanske prerađevine nezakonito stavljali u promet.

U optužnici se navodi da je optuženi Ilić krivotvorio dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je optuženi  Jovanović prevozio robu, te angažovao vozače, kao i organizovao carinske službenike CI Šamac, koji su za primanje dara ili drugog oblika koristi, vršili propuštanje vozila bez carinskog  pregleda, nakon čega su proizvodi nezakonito stavljani u promet, bez plaćenih akciza i odgovarajućih akciznih markica, čime je nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od 608.503,40 KM.Optuženi se terete da su počinili krivična djela: organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe  iz člana 215. KZ-a BiH,  krijumčarenje iz člana 214. KZ-a BiH, nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. KZ-a BiH, davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. KZ-a BiH, primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. KZ-a BiH i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i stručnog vještaka, kao i prilaganjem i izvođenjem više desetina materijalnih dokaza,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!