Oštra reakcija Zelenih beretki: Iza privatnih prijetnji Sefera Halilovića ne stoji bošnjački narod

POZIVAJU I DRUGE DA OSUDE IZJAVE

Oštra reakcija Zelenih beretki: Iza privatnih prijetnji Sefera Halilovića ne stoji bošnjački narod

Objavljeno na dan 22.09.2016 - 16:23 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Iz Udruženja Bosna-Zelene beretke oštro su kritikovali izjave penzionisanog generala Armije R BiH Sefera Halilovića, koji je u emisiji na TV1 poručio da će Republika Srpska nestati, ukoliko dođe do raspakivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i novog sukoba. Halilović je zaprijetio novim ratom, piše novinska agencija Patria.

Iz Udruženja Bosna-Zelene beretke, koje okuplja organizatore otpora tokom rata u BiH početkom 90-ih, veterane rata, dobrovoljce, prvoborce i branioce poručili su kako Halilovićeve izjave održavaju njegove privatne stavove, te kako Bošnjaci ne žele sukobe ni u najdubljim mislima.

-Ratne prijetnje Sefera Halilovića dale su alibi srpskim zvaničnicima da poruče kako će Srbija braniti Republiku Srpsku i kako će Republika Srpska proglasiti otcjepljenje, a što se savršeno uklapa u apokaliptični scenario za Bosnu i Hercegovinu – navodi se u saopćenju ovog udruženja.

U saopćenju se dalje navodi:

-Nameće se logično pitanje: Za koga radi Sefer Halilović i u čije ime govori. A, sve što govori isključivo služi velikosrpskim ciljevima?!

Smatramo da su najviši bošnjački politički, akademski i duhovni zvaničnici dužni da se odmah ograde od privatnih prijetnji Sefera Halilovića, iza kojih ne stoje bošnjački narod, kojem ni na kraj pameti nije da prijeti ratom u povodu protivustavnog referenduma u Republici Srpskoj. Boračke organizacije također trebaju reći da su prijetnje Sefera Halilovića njegova lična karta, a ne stav bh. patriota.

Posebnu dimenziju skandaloznim izjavama Sefera Halilovića predstavlja činjenica da su Bošnjaci danas jedini razoružani narod u Evropi, koji s pravom strepi za svoju budućnost. Bošnjaci nemaju drugog izlaza osim da se pravnim i političkim sredstvima bore za Bosnu i Hercegovinu, a svako ko ih gura u ratnu opciju radi na štetu Bošnjaka.

Da li je Sefer Halilović ove skandalozne ratne prijetnje kazao kako bi stekao publicitet ili ih je kazao kao nekadašnji beogradski obavještajac, manje je bitno. Bošnjački zvaničnici moraju se urgentno ograditi od ovog lažnog patriotizma koji ide na štetu Bosne i Bošnjaka.

Halilović je na TV1 govorio o najavljenom referendumu u RS, kojeg su vlasti iz Banja Luke najavile za 25. septembar a sve zbog odluke Ustavnog suda BiH koji je rekao da je proslava 9. januar kao Dana RS neustavna.

Referendum je izazvao oštre reakcije ne samo kod bošnjačkih političara, osudila ga je i međunarodna zajednica, kao i ambasade. Neki analitičari spominju da je BiH blizu novih sukoba.

Na pitanje novinara da li u BiH, i na jednoj i na drugoj strani, ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio sa "Da, apsolutno".

- I zato ja apelujem da se dobro razmisli. Jer Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoji hiljade tenkova, hiljade transportera... Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam neko pola države odcjepi - kazao je Halilović, piše Patria.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!