Oštre reakcije iz Srbije i Republike Srpske na izjavu Bakira Izetbegovića o Kosovu

Reagovali političari

Oštre reakcije iz Srbije i Republike Srpske na izjavu Bakira Izetbegovića o Kosovu

Objavljeno na dan 13.11.2017 - 18:56 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Političari iz Srbije i bh. entiteta Republika Srpska burno su reagirali na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića koji je u intervjuu za Deutsche Welle na pitanje "hoće li BiH u jednom trenutku priznati Kosovo", odgovorio kratko sa: "Nadam se, da".

Izetbegović je rekao da je nezadovoljan položajem Sandžaka te dodao da će Bosna i Hercegovina priznati nezavisnost Kosova što je, kako kaže, "već trebalo učiniti".

"Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović u intervjuu za Deutsche Welle prenosi Al Jazeera Balkans.

Na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je odgovorio: "Da".

Na tu njegovu izjavu reagirali su i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, te neki srbijanski dužnosnici.

Za Ivanića, Izetbegovićeve izjave govore o "licemjerstvu sarajevske politike".

Smatra kako "nije slučajno što se izjava pojavila manje od mjesec dana prije dolaska delegacije BiH u Beograd" i ocijenio da je to "svjesno stvaranje negativnog ambijenta".

"Jako je pogrešna politika koju Izetbegović vodi", kazao je Ivanić.

Ivanić: Izetbegovićeva pusta želja

Na pitanje kakvu poruku šalje Izetbegović "kad ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, koja je garant Dejtonskog sporazuma", Ivanić kaže da je to "vjerovatno nastavak jedne politike iz Sarajeva da sa Beogradom ne treba imati dobre odnose ili da treba glumiti neku žrtvu".

"Pokazuje se ovaj put da tu apsolutno nema žrtve, da je to svjesno iritiranje i svjesno pravljenje negativnog ambijenta na najosjetljivijem pitanju za Srbiju. Dobar komšija to nikad ne bi uradio", poručio je Ivanić.

Prema njegovim riječima, "BiH neće priznati nezavisnost Kosova", a u slučaju da ga preglasaju, kaže da može osporiti takvu odluku.

"Imam instrumente kojima to mogu i imam namjeru zaustaviti, tako da BIH neće priznati (nezavisnost Kosova). Izetbegović možda želi, ali to se neće desiti, jer prvo,takva odluka neće biti na Predsjedništvu, a ako bi bila, ja mogu pokrenuti mehanizam koji se zove vitalni nacionalni interes", objasnio je Ivanić.

"To je njegova pusta želja i, rekao bih, loša namjera prema Srbiji", zaključio je Ivanić.

Dodik je rekao kako Izetbegović ne poštuje teritorijalni integritet Srbije i dobre odnose sa Srbijom.

"Kosovo neće biti priznato od strane BiH šta god Bakir Izetbegović rekao i šta god on pokušao da uradi, jer to da li će BiH priznati Kosovo i Metohiju ili ne, zavisi od Republike Srpske", rekao je Dodik za Televiziju Pink.

Po njegovim riječima, "to može da bude samo stav jednog političara koji je na zalasku političke karijere".

Stefanović: Jedan od najtežih udaraca

Oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji očekuje očekuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u narednih 48 sati, jer takve najave nisu dobre za situaciju u regionu".

"Vijeće će razmotriti dalje korake države i odnos prema takvom potezu Izetbegovića. Volio bih da ovo nije tačno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susjedna zemlja", rekao je Stefanović za Večernje novosti.

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marku Ðuriću Izetbegovićeva izjava o priznanju Kosova je "skandalozna i šokantna".

U intervjuu za Deutsche Welle, Izetbegović je govorio i o Sandžaku, te rekao kako je "sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci".

Objasnio je da njegovi odnosi sa sandžačkim liderima "u jednom trenutku nisu bili dobri", jer su, kako je rekao, oni pokušali da ga uvuku u njihove unutarnje sukobe.

"Oni su jedan poseban temperament, nemaju kočnica, mada ne znam koliko je to dobro za politiku. Volim sve ljude sa Sandžaka i ove tu (u Sarajevu) i one tamo. Oni su srčani ljudi", rekao je Izetbegović.

Smatra da Srbija, međutim, "treba odustati od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku".

"Srbija treba odustati od nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a riječ je o udjelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primjer, riječ o imenima škola. Taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu", kaže Izetbegović.

Nedavni posjet predsjednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Recepa Tayyipa Erdogana Novom Pazaru ocjenjuje optimističnom i mogla bi, kaže, promijeniti atmosferu.

"Srbi su takvi - ili imate problem ili kad prođe problem onda oni znaju biti dobri domaćini i prijatelji", rekao je Izetbegović.

Tvrdi da nije Erdoganov "igrač" i da ga jedino zanima odnos predsjednika Turske prema BiH i prema muslimanima.

Ne slaže se s konstatacijom da Turska ulaže više u Srbiju, nego u BiH i dodaje da je to stvar odluke vlade.

Vulin: Izetbegović je čovjek opasnih namjera

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Bakir Izetbegović zna da neće doći do toga da BiH prizna Kosovo jer za to neće biti podrške Srba i da svojom izjavom prijeti da ozbiljno destabilizuje BiH, ali i cijeli region.

Vulin je ocijenio da je Izetbegović čovjek opasnih namjera koje bi morale da zabrinu i međunarodnu zajednicu bar koliko brinu susjede BiH.

"Njegova izjava je još opasnija jer ona govori da je Izetbegović spreman da povlači poteze koji ne mogu da imaju rezultat i nikakvu korist za građane BiH, ali mogu da izazovu ozbiljne političke sukobe, pa i blokadu funkcionisanja te zemlje", rekao je Vulin u pisanoj izjavi za medije.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!