Oštro upozorenje Milanu Tegeltiji (VSTV) zemalja Kvinte na čelu sa SAD-om

JASNO I PRECIZNO

Oštro upozorenje Milanu Tegeltiji (VSTV) zemalja Kvinte na čelu sa SAD-om

Objavljeno na dan 05.03.2020 - 05:54 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Iz Ambasade SAD-a u BiH saopćeno je kako se zamjenica američkog ambasadora u BiH Ellen Germain zajedno sa ambasadorima Kvinte i evropskim kolegama sastala sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom.

U obavijesti na Twitteru istaknuto je kako se prvom čovjeku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH jasno stavilo do znanja da predstavnici na razini BIH moraju biti odgovorni građanima, a ne političkim strankama.

"To je zakon - pravosudni zvaničnici moraju biti neovisni od političkih interesa", navedeno je.


Podsjetimo da su diplomatska predstavništva Evropske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država prošle sedmice uputila pismo državnim funkcionerima koji su prisustvovali političkom skupu u Istočnom Sarajevu, a na kojem je Milorad Dodik dijelio instrukcije o načinu blokiranja rada institucija BiH.

"Vi ste predstavnici države Bosne i Hercegovine, a ne predstavnici entiteta Republika Srpska u institucijama države Bosne i Hercegovine. Kao državni zvaničnici morate predstavljati sve građane BiH bez obzira na njihovu ili vašu etničku ili političku pozadinu ili mjesto prebivališta", navodeno je u pismu.

Treba istaći da je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić zakazao je za iduću srijedu tematsku sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti o stanju u pravosuđu.

Na dnevnom redu sjednice naći će se rasprava o stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine i radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Sjednica je uslijedila nakon što je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH 16. januara 2020. godine usvojio zaključak zastupnice Mirjane Marinković-Lepić (Naša stranka) o tome da se organizuje tematska sjednica o stanju u pravosuđu i radu VSTV-a BiH uz obavezno prisustvo predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!